O vară cu artă și sport pentru copiii ucraineni în mijlocul liniștii unei păduri

Terapia prin artă și mișcare deblochează emoțiile.

Dacă le întrebi pe mamele care au fugit de război și s-au stabilit temporar în România de ce au nevoie, prioritatea principală sunt activitățile de susținere a educației și sănătății emoționale a copiilor lor.

„Majoritatea mamelor au venit aici pentru copii”, explică Anatasiia Konovalovă, mamă și profesoară de engleză pentru clasele primare. „Având lângă noi oameni cu viziuni similare, este mai ușor pentru noi să ne integrăm în societate și mai ales, să ne sprijinim copiii.”

 „Ca profesoară, mereu sunt atentă la copii”, povestește Anastasiia. „Ce am observat a fost această instabilitate oribilă cu care trăiau. Toți erau cufundați în telefoane. Mamele de asemenea trăiau cu acest șoc oribil și era foarte dificil, în special pentru copii. Se confruntau cu agresivitate, depresie. Nu înțelegeau ce se întâmplă cu viața lor.”

Când te confrunți cu un astfel de scenariu, terapia prin artă și sport, mai ales în mijlocul naturii, poate fi mixul care catalizează exprimarea emoțiilor stagnante într-un mod distractiv care deblochează energia copiilor și le readuce zâmbetul. 

Asta au observat și psihologii care derulează o intervenție axată pe terapie prin artă și sport în cadrul unui proiect al Asociației Club Sportiv Olimpic Snagov. Oferind spațiu pentru tăcere și momente în care copiii să poată exprima că nu vor să împărtășească nimic verbal, croiesc loc pentru artă și mișcare ca metode de exprimare a emoțiilor. 

Vara copiilor ucraineni care au participat la acest proiect a însemnat ieșiri la film și la muzee pentru a facilita schimbul cultural, muzică, pictură și consiliere psihologică pentru părinți.

„Acest ONG ne-a abordat și a suplinit cele trei elemente principale pentru o copilărie normală și o dezvoltare echilibrată a creierului: educație, sport, artă”, spune Anatasiia, care consideră că trebuie să înțelegem că războiul nu s-a terminat și copiii trăiesc în continuare cu trauma de a avea familiile extinse la distanță și de a vedea adulții din jur copleșiți.

„Prin artă reușesc să exprime aceste sentimente. Iar prin sport se eliberează fizic. Prin educația formală au parte de disciplină, limite și stabilitate. Așa că vedem cum acest proiect are un impact uriaș asupra sănătății lor emoționale. Certurile, plânsul neconsolat, atacurile de panică s-au redus sau au dispărut”, povestește Anatasiia despre efectul activităților pentru copii pe care le consideră esențiale pentru că mamele au plecat din Ucraina pentru binele acestora. 

Psihologul Silviu Ioniță spune că e important pentru construirea unei comunități să asiguri și partea de inițiativă a celor cu care lucrezi. Așa a apărut ideea copiilor de a igieniza pădurea din Snagov în care se întâlneau pentru art terapie.  „E un gest foarte frumos din partea lor și am acceptat cu bucurie, am organizat tot ce trebuia. Simt nevoia să ofere și ei către cei care îi susțin”, spune Silviu Ioniță. Ecologizarea pădurii a fost în strânsă legătură cu art-terapia pentru că din obiectele adunate – sticle, peturi – copiii au reușit să construiască un sens nou.

Despre inițiativă și dorința de a contribui la comunitate vorbesc și mamele copiilor ucraineni.

„Vă rugăm să nu ne tratați ca victime”, este mesajul pe care Anastasiia vrea să îl transmită. 

„Suntem supraviețuitori. Lăsați-ne să fim parte din comunitatea voastră, nu ne priviți ca și cum suntem Ceilalți. Suferim, dar nu cu asta ne identificăm. Suntem exact ca voi, așa că tratați-ne la fel. Putem să ajutăm, putem să fim parte din comunitatea voastră și putem să ne aducem contribuția, nu doar să primim. Acesta este cel mai mare ajutor, când suntem tratați ca egali.”

Asociația Club Sportiv Olimpic Snagov, este este una dintre organizațiile parte din proiectul Help to help Ukraine, finanțat de CARE prin Fundația SERA Romania, CARE Franța și FONPC.