Centrul comunitar de sprijin pentru copii și familii din Ucraina

Cum a construit Fundația Serviciilor Sociale Bethany un spațiu securizant.

De Ziua Copilului, când Centrul Comunitar de sprijin pentru copiii și familiile din Ucraina și-a deschis porțile din strada Nicolina, peste 50 de adulți și copii au umplut spațiul cu recunoștință.

Oamenii nu mai conteneau cu mulțumirile pentru că simțeau nevoia unui spațiu al lor în care să poată petrece timp unii cu ceilalți, să-și vindece unii altora rănile prin împărtășire într-un mediu sigur, să petreacă timp cu copiii într-un mod constructiv și educativ.

De atunci, Fundația serviciilor sociale Bethany are grijă ca acest spațiu să funcționeze zi de zi, de dimineața până seara, mereu adaptat la nevoile familiilor strămutate din Ucraina care s-au stabilit temporar în Iași.

Serviciile oferite constau în consiliere psihologică și juridică, asistență pentru navigarea sistemului medical, activități recreative – șah, dans, pictură, robotică, și cursuri de limba română și engleză pentru copii și adulți.

Fundația Bethany este una dintre organizațiile parte din proiectul Help to help Ukraine, finanțat de CARE International prin Fundația SERA Romania, CARE Franța și FONPC.

De la primirea finanțării care a făcut posibilă inaugurarea și menținerea centrului comunitar pentru ucraineni, peste 400 de persoane au beneficiat de servicii adaptate nevoilor lor.

„Aici au găsit foarte multă liniște, au simțit că nevoile le sunt ascultate și se găsesc soluții pentru problemele pe care le au. Fără acest sprijin financiar nu am fi reușit să facem aproape nimic din ceea ce facem”, spune coordonatoarea centrului. „Nevoi sunt în continuare. Am creat o infrastructură utilă care trebuie susținută și menținută și ne-am bucura să continuăm colaborarea”

Mai mulți ucraineni care au primit aici sprijin au decis să se implice la rândul lor ca voluntari pentru cei nou sosiți. În preajma sărbătorilor, cu ajutorul voluntarilor, Fundația Bethany a umplut ghetuțele copiilor cu rechizite colorate.

Fundația Bethany activează în domeniul serviciilor sociale încă din 1991, când au lucrat activ pentru îmbunătățirea vieții copiilor din orfelinate, apoi pentru prevenirea abandonului și pentru reintegrarea în familiile biologice.

Provocarea asistenței persoanelor afectate de război a însemnat angajarea mai multor traducători, studierea și înțelegerea specificului familiilor strămutate și a traumelor cu care sosesc în România.

Când se gândesc la ucrainenii cu care se întâlnesc zilnic, ca într-o familie, coordonatorii centrului spun invariabil că primul cuvânt pe care simt să-l spună este „reziliență”.

„Întâlnim persoane foarte bine pregătite, care abia ce-și începuseră activitatea antreprenorială în Ucraina, oameni care au fost nevoiți să-și lase slujbele și casele și să vină într-un loc nou în care planurile lor profesionale nu mai pot fi posibile așa cum și le conturaseră pe timp de pace. Ne prezintă CV-ul și abilitățile și ne cer sprijinul pentru a-și găsi un loc de muncă, fără să-și pună problema că ar fi un regres. Nu refuză. Acceptă orice găsesc, lăsând la o parte visele și ambițiile pe care le aveau acasă. Sunt foarte puternici.”