Cercetașii sprijină ucrainenii

Centrul Educațional Scout Edu Hub, o reușită a spiritului cercetășesc.

Din octombrie a apărut un nou spațiu dedicat copiilor și familiilor din Ucraina care s-au stabilit temporar în capitala României: Centrul Educațional Scout Edu Hub.

Organizația Națională Cercetașii României s-a implicat încă de la izbucnirea războiului, pe de o parte, în  promovarea păcii, a dialogului și în crearea de materiale educaționale, iar pe de altă parte, în sprijinirea imediată a refugiaților ucraineni, ajutându-i prin acțiuni legate de transport, cazare și masă. 

Spiritul cercetășesc îndeamnă la mobilizare și solidaritate, așa că dincolo de sprijinul imediat la debutul războiului, organizația a ascultat nevoile ucrainenilor cu care a intrat în contact și a deschis un spațiu educațional care oferă acces la formare continuă pentru copii și tineri și integrarea întregii familii în comunitate. 

Prin programe de dezvoltare fizică, creativă, cognitivă și emoțională, activități tematice pentru copii sau evenimente pentru întreaga familie, facilitatorii centrului încearcă să se axeze cât mai mult pe nevoile ucrainenilor și să ofere o stare de echilibru psiho-emoțional tuturor celor afectați de trauma războiului de acasă. 

„Ne-am dat seama în scurt timp că aveam nevoie să transformăm ajutorul punctual într-un proiect strategic, pentru că ajutorul eficient este cel care poate fi oferit pe termen lung, în mod planificat și structurat, atât în ce privește impactul pe care sprijinul nostru îl are asupra beneficiarilor, cât și impactul asupra resurselor umane cu care lucrăm”, spune Mihaela Gîrleanu, Director Executiv.

Scout Edu Hub înseamnă un spațiu stabil și sigur, un loc care, după cum spune Ana Maria Anghelescu – coordonatoarea Centrului, „să poată fi perceput ca o a doua casă”. „ Ne dorim să fie un spațiu în care copiii și părinții își pot aminti, pentru câteva ore, că au la îndemână câteva îndeletniciri care să le distragă atenția de la încărcătura emoțională cu care au intrat în România.” 

Copiii au luat în stăpânire spațiul ca fiind al lor, adolescenții au început, ușor, ușor să propună singuri diferite activități de care au nevoie, cum ar fi atelierele de mindfulness, iar mamele s-au putut relaxa la un ceai și implica în diverse activități dedicate lor exclusiv. Toate întâlnirile copiilor și tinerilor de la Scout Edu Hub sunt gândite să le cultive încrederea în sine, solidaritatea și spiritul cercetășesc curios, implicat și empatic la nevoile celor din jur.

Până acum, peste 60 de copii și 50 de adulți din comunitatea ucraineană au beneficiat de serviciile oferite la Scout Edu Hub, comunitatea continuând să crească. 

Organizația Națională Cercetașii României este una dintre organizațiile parte din proiectul Help to help Ukraine, finanțat de CARE International prin Fundația SERA Romania, CARE Franța și FONPC.