Oază de pace la Timișoara

De vorbă cu Societatea pentru Copii și Părinți - SCOP Timișoara, despre munca înainte și după ce a început războiul.

„Ne-am trezit în bombardamente și am crezut că este un exercițiu”, așa începe povestea uneia dintre cele două ucrainence care predau la afterschool-ul Societății pentru Copii și Părinți – SCOP Timișoara.

„Peste zece minute am primit un telefon de la soț care ne-a schimbat complet viața: Kyiv a fost bombardat, adunați ce puteți, pregătește copiii, trebuie să plecați”.

Era prima zi de război și profesoara e înconjurată de cozi nesfârșite – la granițe, la medicamente, la combustibil. „Toată lumea încerca să fugă spre pace. Pământul moldovenesc era aproape, dar cozile nesfârșite”.

Cel mai greu i-a fost să-și lase cei doi fii fără răspunsuri la întrebările pe care le puneau la nesfârșit: „De ce e război?”, „O să fim bine?”, „Tatăl nostru o să trăiască?”.

„Înainte de război am trăit foarte bine. Singura noastră problemă era unde să ne relaxăm în concediu. Apoi într-o zi am pierdut tot: planuri de viitor, casă, serviciu”. Ca multe alte familii, nu știau ce va urma. Dar un pic de liniște sufletească a început să încolțească pe măsură ce au întâlnit „foarte mulți oameni buni”. „Bunătatea lor m-a liniștit.”

Stabilirea în Timișoara, spun zeci de ucrainence care au ajuns aici cu copiii, a adus o fărâmă din cum era viața înainte de război. „Mi-am înscris copiii la școală, mi-am găsit un serviciu. Am aici o viață”, explică profesoara. „În Timișoara am reînceput să citesc, să desenez, să fac sport împreună cu copiii, să ne bucurăm de plimbarea într-un parc. Soțul a fost foarte fericit când a auzit că le predau copiilor, căci avem foarte mulți învățători în familie și își dorea pentru mine să mă întorc la catedră. Dimineața simt că am pentru ce să mă trezesc și abia aștept să ajung în clasă. Fiul meu a reluat antrenamentele la caiac aici. Studiez limba română. Ne-am făcut prieteni, atât ucraineni cât și români. Încolțește și nădejdea pentru pace.”

Simona Alexa, coordonatoarea ASIST- Asistență și Sprijin pentru copii și părinți refugiați din Ucraina- spune că cea mai mare realizare a proiectului pe care îl derulează din luna aprilie este că au reușit să evalueze nevoile a aproape 400 de persoane strămutate din Ucraina și să gândească asfel o intervenție integrată pentru ele.

„Oferim servicii de tip after school, cursuri de limbă română pt părinți și copii, consiliere psihologică, consiliere vocațională, facilităm accesul la servicii medicale, un sprijin lunar în valoare de 400 de lei și încercăm să răspundem tuturor nevoilor cu care ni se adresează”, explică Alexa. Iar nevoile se schimbă mereu și le poți identifica doar stabilind relații de încredere pentru ca oamenii să spună ce au pe suflet. „Am avut situații de copii cu diabet care nu aveau tratament, vârstnici diagnosticați cu demență care nu aveau medicamente.”

Peste 50 de copii ucraineni vin zilnic la afterschool-ul de la SCOP și primesc asistență la teme, o masă caldă, ateliere de dezvoltare personală și un spațiu primitor pentru consolidat noi prietenii.

Mamele povestesc că le e greu să-și mai ia micuții acasă după o zi plină de activități distractive și sunt recunoscătoare că au un spațiu în care copiii își petrec timpul cu mare bucurie. „Copiii primesc aici dragoste, asta este cel mai important. Toate astea le-am făcut pentru copii, ca să trăiască în pace”, spune o mamă de doi băieți care se luptă cu consecințele războiului încă din 2014 când soțul ei a fost chemat să lupte.

Unul dintre gesturile pe care Simona Alexa nu-l va uita niciodată a fost atunci când o mamă a pregătit clătite pentru toată echipa centrului în semn de mulțumire. „Mă impresionează mamele și mă impresionează copiii pentru că văd la ei schimbări pe zi ce trece. Sunt tot mai relaxați, au creat prietenii și se vede că vin cu drag și sunt într-un spațiu sigur. Mereu simt nevoia să ne ofere ceva creat de ei în cadrul atelierelor de hand-made”.

Înainte de războiul din Ucraina, SCOP oferea aceleași servicii pentru copiii care provin din familii vulnerabile și își continuă activitatea la Centrul educațional pentru integrare școlară și prevenirea abandonului școlar.

Acum organizația se pregătește de sărbători, cu multă grijă și surprize pentru copiii care-și vor petrece primul Crăciun în țara noastră, dar și pentru copiii din familii vulnerabile pe care-i asistă încă din 1996 pentru prevenirea abandonului școlar și susținerea unui parcurs educațional de calitate.

SCOP Timișoara este una dintre organizațiile parte din proiectul Help to help Ukraine, finanțat de CARE International prin Fundația SERA Romania, CARE Franța și FONPC.