Imaginează-ți unul dintre punctele de frontieră ale României și frigul care mușcă din oasele celor care au trecut printr-o călătorie pe care nu și-o imaginau poate niciodată în viața lor. Sunt oameni care au fugit din calea bombardamentelor, cu un bagaj mic sau nici măcar cu acesta, în funcție de cât de urgentă a fost evacuarea. Sunt mame care strâng mâinile copiilor și își ascund teama, grijile, dorul de casă și de parteneri, durerea că au pierdut totul. Sunt vârstnici speriați care nu știu dacă-și vor mai revedea vreodată casele sau dacă acestea mai sunt în picioare.
Pe lângă toate acestea, unele dintre persoanele strămutate din Ucraina duc cu ele și probleme de sănătate cu care se luptau și acasă sau care izbucnesc acum.
S-au trezit într-o țară a cărei limbă nu o vorbeau, fără să știe cum să aibă acces la consultații medicale specializate, fără resurse financiare pentru servicii contra-cost. Statul român a asigurat un sistem de decontare a cheltuielilor prin medicii de familie, dar este încă puțin cunoscut și greu de navigat, mai ales fără un traducător alături. E nevoie de multă bunăvoință și înțelegere din partea personalului pentru o consultație care va dura mai mult decât cele în limba română. Așa cum și pacienții vulnerabili din România, care locuiesc în zone izolate sau nu au resurse să se deplaseze în marile orașe, au nevoie de răbdare, înțelegere și ușurarea accesului la servicii medicale.
Fundația de ajutor medical Profilaxis din Timișoara s-a înființat în 1997 cu misiunea de a crește calitatea vieții copiilor, adulților și vârstnicilor prin dezvoltarea unor servicii medicale, sociale și educative. Cu o experiență de peste 22 de ani în organizarea de caravane medicale pentru zonele rurale și implementarea unui sistem de telemedicină, Profilaxis s-au implicat încă de la declanșarea conflictului din Ucraina pentru a sprijini refugiații ajunși în România cu consultații de specialitate și suport pentru continuarea tratamentelor pacienților cronici.
Din vara lui 2022, cu finanțarea CARE, prin Fundația SERA, Care Franța și FONPC, echipa medicală a Fundației Profilaxis a dezvoltat sistemul “Profilaxis TELEMED” și a început implementarea proiectului de telemedicină „Împreună pentru sănătate”, alături de alte organizații din țară partenere.
Consultațiile sunt oferite gratuit pentru persoanele din Ucraina de către o echipă mobilă de medici și se desfășoară la sediile partenerilor locali, informațiile fiind transmise în timp real către medicii specialiști de la Clinica Profilaxis din Timișoara.
„Sunt mulți vârstnici cu boli cronice care trebuie să-și ia tratament lunar, ori ei au plecat de acasă doar cu punguța de medicamente din care aveau, poate ca orice bolnav cronic din România, doar pentru o lună, două, maxim trei”, explică Oriana Goleanu, coordonatoarea proiectului în cadrul Fundației Profilaxis.
„Ajunși aici în România, ca să își poată cumpăra medicamentele în continuare au nevoie de un consult, au nevoie de un medic specialist care să le scrie rețetă și nu e ușor să ajungă la un medic specialist. Proiectul de telemedicină este o soluție bună pentru refugiații care se află la noi în țară”
Fundația Profilaxis a început un program îndrăzneț de telemedicină în urmă cu aproape șapte ani, adresat beneficiarilor din zona rurală a României, în județe Timiș și Caraș Severin. „Serviciile medicale în afara marilor orașe sunt o provocare, pentru că înseamnă uneori aventura vieții lor. E foarte dificil să plece, să-și lase gospodăria, să facă o programare, să aibă resurse pentru deplasare”, explică Oriana.
Telemedicina presupune două echipe: una mobilă formată dintr-un medic generalist și un medic de familie care se deplasează în teren cu echipamente medicale portabile, conectate la un laptop. Împreună, transmit în timp real consultația unui medic specialist din Timișoara.
„Avem o criză de medici specialiști și foarte greu îi convingem să meargă în zone rurale pentru că se consumă foarte mult timp pe drum”, spune Oriana. „Prin acest sistem, de șapte ani reușim să consultăm pacienții din diferite zone ale țării. Acum am primit o nouă provocare, cea a persoanelor afectate de război și ne bucurăm că am găsit finanțatorul care să susțină pe termen lung serviciile pe care le putem oferi.”
În luna octombrie, Profilaxis a efectuat consultații în județele Iași și Galați. Au găsit pacienți decompensați, care nu-și mai luaseră tratamentele de luni bune. „În special vârstnicii din centrele de refugiați sunt fericiți și nerăbdători să beneficieze de o consultație gratuită și să simtă că se află întradevăr în grija cuiva”, explică Oriana.
În primele zile de război, echipa Profilaxis își imagina că vor oferi suport ucrainenilor timp de câteva săptămâni, dar a devenit rapid clar că e nevoie de o intervenție pe termen foarte lung. „Chiar dacă mâine s-ar termina războiul, oamenii vor mai rămâne în România pentru o perioadă. Casele lor sunt distruse, nu mai există infrastructură. Vor avea nevoie de sprijinul nostru și după ce bombele vor înceta pentru că va dura până ce vor putea să se întoarcă în siguranță. Ucrainenii apelează cu încredere la sprijinul nostru și suntem recunoscători că există finanțatori care și-au îndreptat atenția spre ong-urile care îi asistă”, spune Oriana despre finanțarea CARE.
„Cu toată bunăvoința, organizațiile nu ar fi putut să ofere acest sprijin susținut dacă nu ar fi existat un finanțator care să vină în întâmpinarea nevoilor ucrainenilor dar și ale profesioniștilor care îi asistă”.
Fundația de ajutor medical Profilaxis este una dintre organizațiile parte din proiectul Help to help Ukraine, finanțat de CARE International prin Fundația SERA Romania, CARE Franța și FONPC.