Biroul mobil de suport

Autobuzul galben, prieten al ucrainenilor.

„A fost un an aparte”, spune Ștefan Lățea, fondatorul Asociației Create Yourself, uitându-se în urmă la un 2022 pe care și l-a petrecut pe drumuri, prin vămi și orașe de tranzit ale României, de la volanul biroului mobil Yellow Bus.

Misiunea principală a Asociației Create Yourself este sprijinul copiilor instituționalizați și al celor care provin din medii vulnerabile prin meditaţii şcolare, consiliere vocaţională, mentorat în carieră, ateliere creative și dezvoltarea de deprinderi de viață independentă.

Când a izbucnit războiul din Ucraina, echipa abia reușise să-și reia activitățile fizice cu copiii, după anii de pandemie care-i obligaseră să se rezume la ecrane.

„Nu știam ce o să ne aștepte”, spune Ștefan. „Ne-am trezit pe teren ajutând ucrainenii să-și găsească locuri de cazare, căutând să rezolvăm chestii particulare, cum ar fi consultații medicale, sau situații în care acești oameni vulnerabili fuseseră înșelați sau prăduiți”.

Pe termen scurt, intervenția a fost relativ clară: prezență constantă în vămi, în punctele majore de tranzit, în orășelele care nu aveau atât de mulți voluntari și resurse precum cele mari, sprijin punctual și multă colaborare între toate organizațiile neguvernamentale și voluntarii care voiau să ajute. 

„Noi am plecat pe teren și am cam rămas pe teren”, explică Ștefan intervenția Create Yourself. „Din finanțarea CARE am achiziționat un autobuz și l-am transformat în birou de intervenție rapidă, că să ajungem cât mai rapid unde era nevoie de ajutor și să putem acționa la fața locului”.

Autobuzul a primit numele „Yellow Bus”- „prietenul ucrainenilor” și a funcționat tot anul ca punct de informare și orientare mobil, la nivel național în funcție de fluxul de persoane strămutate care intrau în țara noastră.

„A ajutat foarte mult faptul că ne știam între noi, apelam cu încredere unii la ceilalți și ne completam serviciile la nevoie”, explică Ștefan. „Când purtam discuții cu autoritățile, eram o rețea de sprijin parte din acest proiect și am lucrat deseori  în parteneriat de la distribuire de haine în diverse orașe, până la sprijin la granițe. Traducătorii sau transportul nu erau doar pentru o anume organizație ci distribuiam resursele în funcție de nevoile cele mai urgente, pentru oameni. Toată lumea a ajutat, inclusiv autoritățile locale din orașele mici care au stat zi-lumină aproape de oameni și au dat dovadă de multă solidaritate”.

Dincolo de valul inițial de mobilizare și ajutor, Ștefan simte că lucrurile încă stagnează.

„Persoanele din Ucraina sunt extrem de vulnerabile și rămân vulnerabile și astăzi. Informația încă nu este clară. De la teorie la practică se întâmplă multe lucruri și sunt pe bună dreptate neîncrezători. Încă sunt proprietari care nu le dau banii de hrană sau înghesuie cât mai mulți într-un spațiu foarte mic. Școala, accesul la sănătate toate sunt încă o problemă, doar societatea s-a desensibilizat și trăiește cu impresia că totul e funcțional”. Nu ne mai gândim atât de des că sunt printre noi, că pierd continuitatea anilor de școală și că nu le vor fi recunoscute studiile. Mai sunt foarte multe de rezolvat”.

Pe timp de vară, autobuzul galben a parcat în Rădăuți, une echipa Create Yourself a organizat o tabără pentru copiii ucraineni. Imaginea cu care Ștefan vrea să rămână din munca ultimului an este aceea a copiilor care alergau spre el entuziasmați cu caietele în mână și-i spuneau că au venit „la școală”. „Era un interes crescut pentru învățare. Copiii ucraineni, ca și cei români, vin după ani de pandemie și cursuri online. Să poată fi afară, împreună, cu caiete și voluntari și să învețe fizic, i-a umplut de bucurie. Erau dornici să învețe română. ”

„Sper să se termine cât mai repede povestea asta și să găsească resurse să își refacă viețile. Oricât am încerca, aici se vor simți mereu străini, nu se simt ca acasă”, spune Ștefan.

Asociația Create Yourself este una dintre organizațiile parte din proiectul Help to help Ukraine, finanțat de CARE International prin Fundația SERA Romania, CARE Franța și FONPC.