Federația ONG-urilor pentru Copii (FONPC) a organizat la începutul acestui an cinci webinarii pentru a sprijini părinții ucraineni de adolescenți. Webinarele, intitulate „Familie fericită. Mit sau realitate”, au fost conduse de specialista Anna Chechenina, antrenor practicant, psiholog și psihoterapeut care și-a început practica în anul 2000.
Anna Chechenina folosește coaching, psihoterapie pozitivă, analiză tranzacțională, NLP (psihoterapie neo lingvistică), practici de bodywork și tehnici de storytelling în munca ei. Este antrenor certificat și expert la televiziunea ucraineană.
Din 2014, Chechenina lucrează cu organizația de voluntari „BlagoDim” din Irpen, ale cărei activități principale vizează ajutarea femeilor care se află în situații dificile de viață.
De altfel, este autoarea proiectului „Materitate cu sens”, prin care a îndrumat peste 3.000 de femei pe drumul lor spre autorealizare; autoarea cursului de formare „Familie fericită. Mit sau realitate” și a cursului de formare psihoterapeutică „Rolul principal”.
Chechenina a conceput și un curs educațional, psihologic pentru părinți, numit „Ce va spune copilul dvs. psihoterapeutului”. Cursul se concentrează pe înțelegerea psihologiei copilului și a complexităților și specificităților adolescenței, oferind părinților cunoștințe practice despre cum să crească un copil fericit.
Despre webinarii:
Webinariile organizate de Anna împreună cu FONPC au avut loc în zilele de 13, 19, 27 ianuarie și 3 și 10 februarie 2023, între orele 19:00-22:00, pentru primii 30 de participanți înscriși. Subiectele webinarelor au fost variate și au avut loc pe platforma ZOOM.
- Tema primului webinar a fost „Modele de interacțiune și comunicare în familie. Cum să gestionăm corect conflictele din familie”. Au fost prezenți 24 de participanți.
- Subiectul celui de-al doilea webinar a fost „Ce îi va spune copilul dumneavoastră psihoterapeutului său”. Au fost prezenți 28 de participanți.
- Tema celui de-al 3-lea webinar «Ce să faci când copilul nu vrea să facă nimic? Modele de educație în familie”. Au fost prezenți 28 de participanți.
- Subiectul celui de-al 4-lea webinar „Cum să ajuți un copil să trăiască prin emoții negative. Cum să formezi o relație de încredere”. Au fost prezenți 38 de participanți.
- Subiectul celui de-al 5-lea webinar „Ce este un scenariu de viață și cum îl influențează părinții? De unde vin credințele?». Au fost prezenți 32 de participanți.
Au participat un total de 150 de părinți din zonele ocupate și parțial distruse ale Ucrainei. Majoritatea părinților cu copii de 10-12 ani, aproximativ 60%, restul cu copii între 12-15 ani și 15-18 ani.
Webinariile au fost înregistrate și postate postat pe un canal Telegram unde participanții pot pune întrebări și obține răspunsuri direct de la Anna sau pot lăsa comentarii.



Feedback de la Anna Cecenina:
„La începutul proiectului, în canalul Telegram erau aproximativ 60-65 de persoane; până la al 5-lea webinar, erau peste 240 de noi participanți. Numărul de vizualizări ale fiecărui webinar din înregistrarea astăzi este de aproximativ 300 de spectatori. Aceasta arată că subiectul ales este relevant și util.
În ceea ce privește activitatea participanților: au fost multe întrebări pentru fiecare webinar (în formularul de înregistrare creat în Google Form), fiecare persoană a primit răspunsul la întrebare pusă. La ultimul webinar, au existat multe mulțumiri din partea participanților și solicitări pentru noi subiecte.
Prin urmare, se poate rezuma că proiectul este foarte util, iar datorită formatului online, acesta poate să ajungă la un număr mare de oameni și nu este limitat în timp (multe mame au mulțumite că există înregistrări video).”
Feedback de la participanți:
„Webinarul tocmai s-a încheiat. Mulțumesc pentru sprijin! Eu și cei doi copii ai mei am rămas fără casă, m-am accidentat la picior și am nevoie de o operație. Trec prin multe, iar sprijinul e foarte important pentru mine acum, când trebuie să le explic copiilor mei ce se întâmplă, să păstrez relații prietenoase și neconflictuale în familie. Webinarul este bine structurat și extrem de util în primul rând pentru părinți, pentru că le dăm exemplu copiilor noștri. Mulțumesc.” (Lesya H.)
„Informațiile au fost prezentate într-un mod narativ, cu exemple și modalități de a face față situațiilor pe care ni le spun copiii (părinții). Anna a dat un răspuns clar despre cum pot fi rezolvate multe dintre ele. De asemenea, a fost util să asculți răspunsurile la întrebările celorlalți participanți, deoarece situațiile sunt similare, deși întrebările au fost complet diferite. Vă mulțumim pentru webinar.” (Kate M.)
„Webinarul a fost deosebit de interesant și informativ vizual. Am observat ce mamă sunt și mi-am dat seama cum să nu fiu pentru a nu traumatiza mai mult copiii. A luat în considerare cel mai bine modul de a avea o conversație cu un copil. Mulțumesc mult, a fost foarte util.” (Yulia)
„Multe dintre informațiile pe care le-am învățat în timpul webinarului sunt foarte utile. Am aplicat deja câteva dintre recomandările Annei și le-am împărtășit și prietenelor mele. Vă mulțumim pentru oportunitatea de a participa la webinar și sper că veți organiza mai multe astfel de evenimente de formare în viitor.” (Tatyana T.)
„Evaluarea mea asupra acestui proiect este 10/10. Conținutul webinarilor este armonizat, interesant și un webinar îl completează pe cel anterior, a fost extraordinar de structurat, iar antrenorul Anna are o practică uimitoare de a furniza informațiile corect.” (Oxana K.)
„M-am înscris la un webinar pentru a afla cum altfel aș putea vorbi cu copilul meu. După ce ne-am părăsit casa, s-a închis în ea, abia am luat contact. În afară de a mânca la aceeași masă, nu ne-am vorbit. Acum înțeleg cum să o abordez. Conexiunea noastră a început să se îmbunătățească și am început să vorbim. Îi mulțumesc Annei pentru că mi-a răspuns la întrebări. Voi continua să lucrez cu ea și să particip la diverse proiecte – a fost un sprijin neașteptat pentru mine. Mulțumesc pentru aceste informații, care sunt atât de utile în situația mea. Am urmărit de mai multe ori înregistrările webinarului, mulțumesc în special organizatorilor că s-au gândit la un astfel de format. Am început să aplic unele dintre practici în viața mea și rezultatele au fost imediate! Vă mulţumesc pentru ajutor.” (Viktoria P.)
„Am avut o experiență grozavă cu webinarul, aveam mare nevoie. Prezentarea bună de către trainer, webinariile – foarte bine structurate. Vă mulțumesc pentru înregistrarea salvată, pentru informațiile valoroase. Vă mulțumim pentru ceea ce faceți! Tema discutată în cadrul webinarului a fost foarte utilă, m-a învățat cum să fac față situațiilor dificile din familie și, în același timp, să găsesc cele mai potrivite modalități și tehnici de a comunica cu copiii, și pentru mine personal – arătând ce traume din copilărie m-au împiedicat în viață. Mulțumesc!” (Olena)
„Titlul acestui webinar m-a intrigat și m-am înscris la el chiar dacă copilul meu tocmai împlinise 10 ani. Am fost surprinsă să aflu că atât de multe lucruri sunt strict interzise de a fi spuse copiilor în adolescență. Am învățat câteva modele de a nu-mi crește copilul corect ca părinte și la ce fel de traumă poate duce mai târziu ce fac acum. Am început să pun în practică și să lucrez cu mine. De asemenea, am învățat multe informații și modalități de a evita conflictul cu copilul meu. Informațiile au fost complete și informative. Mulțumesc pentru invițatie!” (Christina)
„În primul rând, vreau să vă mulțumesc pentru aceste seminarii web. A fost foarte interesant să aud despre tipurile de părinți și despre modul în care comportamentul meu se reflectă în copil. Cu siguranță, voi pune în practică ce am învățat. Și voi participa la evenimente viitoare.” (Yana K)
„Informațiile prezentate la webinar au fost foarte utile, în special explicațiile despre cum să scoți copilul fără durere din statul în telefon și cum să-l ajuți să treacă prin emoții negative. Mulțumesc foarte mult pentru ajutor.” (Maryna N)
„Mi-a plăcut modul în care au fost organizate informațiile și discursul Annei, mai ales cum să trăiești prima dragoste, cum să trăiești emoțiile negative și minciunile. Au fost incluse exemple din viața reală. Am apreciat și feedbackul Annei în privat. Mulțumim organizatorilor pentru oportunitatea de a participa la acest webinar.” (Nataliya R)
Webinariile au fost parte din proiectul „Help to Help Ukraine” și au fost finanțate de Care – o confederație globală care luptă de peste 75 de ani împotriva sărăciei și injustiției sociale și este coordonată și implementată la nivel național de Fundația SERA România (o organizație non-guvernamentală, non-profit, privată, care activează de 26 de ani în domeniul protecției copilului și promovării drepturilor copilului în România) cu sprijinul Care France și FONPC (Federația Organizațiilor Non-Guvernamentale pentru Copii).
Raport întocmit de Natalia Petrovici, Mediator Cultural