„Avem trei vămi în apropiere, una cu Ucraina și două cu Republica Moldova”, își începe Daniela Kaufusi, expertă în proiecte sociale și umanitare la Fundația Inimă de Copil, povestea în care protagoniști sunt zeci de mii de refugiați care au tranzitat orașul Galați de la începerea războiului din Ucraina.
„La început, telefoanele sunau în continuu. Erau zile și cu zece mii de oameni care ne tranzitau într-o singură zi. Împreună cu o colegă ajutam cu transport, cazare, informații. Atunci credeam că va fi un flux temporar, dar treptat am realizat că nu se va încheia ușor și că intervenția noastră va fi de durată. După ce ne-am uitat în jur, am văzut că au plecat cei care au avut unde să meargă mai departe dar au rămas și multe persoane care luau în calcul o ședere pe termen lung în orașul nostru.”
Așa a luat ființă începând cu aprilie Centrul Comunitar de Resurse pentru Refugiați din Galați și ulterior un al doilea centru similar în Brăila, deschis împreună cu voluntarii de acolo.
De atunci, Fundația Inimă de Copil ajută lunar aproximativ 600 de persoane strămutate din Ucraina și a asistat până acum peste 5500 de persoane.
Fundația Inimă de Copil funcționează de 26 de ani în sprijinul copiilor și familiilor în dificultate. „Nu am putut să rămânem reci în fața acestui val de mame și de copii, unii dintre ei sosiți numai cu hainele de pe ei”, explică Daniela. „Am luat proiectul acesta ca o continuare a muncii noastre, nu ca o ruptură. Proiectele noastre continuă și am adăugat în inima noastră și comunitatea ucrainenilor.”
La începutul războiului, echipa Inimă de Copil spune că valul inițial de entuziasm și bună-voință a contat enorm. „Erau mulți voluntari, traducători, șoferi, oameni care cazau”, își amintește Daniela.
„A fost o nebunie, toți voiau să ajute, să dăruiască. După două luni s-au strâns multe nopți nedormite pentru noi toți. Dacă nu am fi avut un finanțator care să înțeleagă că asistența noastră nu poate fi doar de urgență și că trebuie să ne uităm din mai multe unghiuri la ce facem, nu doar să-i luăm din vămi și gări și să-i ducem la adăpost, n-am fi putut să continuăm. Sprijinul CARE ne-a permis să angajăm persoane din Ucraina în echipă, să aducem psiholog, asistent social și instructori pentru copii și să construim o intervenție pe termen lung pentru cei care rămân. Vin cu plăcere la noi pentru că știu că este un loc unde pot să aibă încredere, indiferent de problema pe care o au. Asta înseamnă mult pentru cineva care a lăsat tot în urmă.”
Fundația Inimă de Copil oferă servicii de grădiniță pentru preșcolari, socializare și asistență educațională pentru școlari, consiliere psihologică, asistență socială, ajutoare materiale, asistență pentru programările la medic.
Pentru că războiul nu s-a terminat, sprijinul finanțatorilor care înțeleg munca profesioniștilor din teren este esențial pentru ca munca lor să poată continua. „Noi facem munca directă, dar fără cei care dăruiesc și ne susțin, nu am putea să mergem mai departe, așa că simțim că suntem într-o echipă în acest proiect”, spune Daniela.
Diana Poliakova este una dintre mamele care s-au alăturat echipei Inimă de Copil. Provine dintr-un sat moldovenesc din Ucraina și a învățat limba română acasă, așa că s-a bucurat că poate sprijini organizația și să beneficieze de un venit stabil din poziția de traducător. „Totul s-a schimbat foarte brusc”, povestește Diana.
„A fost foarte greu să ne decidem să venim aici la România. Asta a fost cel mai complicat, să facem rucsacurile repede într-o dimineață și după un drum lung de o zi să ne trezim aici. Înțelegem că tot ce e mai important este sănătatea copiilor și a noastră pentru ei. Am întâlnit aici oameni cu inimă deschisă care ne-au ajutat și am fost înțeleși, pot să spun, chiar și dintr-o jumătate de cuvânt.”
Diana are o fiică de patru ani pe care a adus-o la grădinița Inimă de Copil. După două săptămâni i s-a propus să se alăture echipei și s-a simțit onorată. „Am învățat limba acasă și la școală. E prima limbă pe care am vorbit-o și mă bucur că pot să ajut așa”, spune ea.
Mesajul Dianei pentru toți cei care sprijină persoanele strămutate din Ucraina este:
„Le doresc spor pentru că fac un lucru foarte grozav pentru oamenii din Ucraina și pentru copii. Le doresc sănătate să poată duce până la capăt tot ce și-au propus.”
Fundația Inimă de Copil este una dintre organizațiile parte din proiectul Help to help Ukraine, finanțat de CARE International prin Fundația SERA Romania, CARE Franța și FONPC.