Povești terapeutice pentru persoanele strămutate din Ucraina

Din cort în cort, de la grup la grup, împreună cu mascota Oscar.

Încă din primele săptămâni ale primăverii lui 2022, echipa Amurtel s-a aflat în vama Siret, printre mii de femei și copii care fugeau din calea războiului. Ofereau ajutor psihologic de urgență atât refugiaților, cât și voluntarilor care încercau să facă față tensiunii acelor momente.

Din cort în cort, de la grup la grup, psihologul de urgență Melinda Endrefy și uriașa mascotă Oscar, au escaladat barierele lingvistice și au readus un zâmbet, măcar temporar, pe chipurile pe care lacrimile păreau o constantă. 

Prin proiectul „Sprijin MHPSS la frontiera Siret” finanțat de CARE Franța și implementat la nivel național prin Fundația SERA România și FONPC, Melinda Endrefy a derulat 174 de intervenții și a avut impact în viețile a 655 de persoane în perioada martie – mai 2022, reducând din stresul traumatic și ajutând la stabilizarea lor psihică. 

Pentru a-i ajuta și pe voluntarii de la graniță și pe reprezentanții diverselor ONG-uri și personalul de prim ajutor de la vama Siret, Melinda a susținut 8 cursuri de instruire în Primul Ajutor Psihologic, la care au participat aproape 200 de persoane. Pe lângă aceste training-uri, Amurtel a mai organizat și sesiuni de terapie prin artă și sesiuni pentru personalul ONG-urilor și voluntarilor implicați în răspunsul la graniță, pentru sporirea rezilienței și pentru a-i ajuta să înțeleagă mai bine emoțiile prin care ei înșiși treceau.

Din august 2022, Amurtel s-a implicat și în asigurarea primului ajutor psihologic la  CATTIA – cel mai mare centru multifuncțional din Brașov de primire a refugiaților, care a găzduit aproape 6000 de beneficiari înregistrați, antrenând reprezentanți ai mai multor organizații. 

Rolul de specialist în sănătate mintală și sprijin psiho-social (MHPS)  i-a revenit Katerynei Pleikhova, ea însăși refugiată venită la Brașov din Donețk, Ucraina. 

Lucrând aici simt că îmi pot folosi cunoștințele și abilitățile. Văd cum acestea influențează starea de spirit a oamenilor, capacitatea lor de adaptare în România. Intru ușor în contact cu oamenii, le dau un sentiment de siguranță, ajut la construirea rezistenței celor mai vulnerabili (femei cu copii, persoane cu dizabilități, femei însărcinate, persoane în vârstă, persoane singure)”, povestește Kateryna despre munca ei de la CATTIA.

Kateryna ajută și la identificarea cazurilor  care au nevoie de trimitere către un specialist sau alte organizații partenere pentru problemele relevante ale celor în nevoie. Oferă asistență în timpul procesului de înregistrare a refugiaților nou-veniți din Ucraina, ajută la distribuirea ajutoarelor umanitare și rezolvă situațiile conflictuale. Ea mai organizează și activități terapeutice de artă și meșteșuguri pentru copii. De asemenea, pregătește și voluntarii din centru pentru a recepta mai eficient nevoile emoționale ale refugiaților.

Oamenii care au ajuns aici vin din teritorii ocupate sau de pe linia frontului, confuzi, stresați, simțindu-se pierduți. Mă inspiră atunci când se întorc și îmi povestesc despre succesele lor: că s-au angajat, că au învățat limba română, că au devenit mai puțin anxioși sau dorm mai bine. Uneori, femeile cărora le-am ținut companie în timpul sarcinii se întorc cu nou-născuții și sărbătorim împreună reușita. Astfel de momente mă motivează să fac mai mult. Lucrând la centru, văd și aud povești care nu pot lăsa pe nimeni indiferent. Văd cum se schimbă viața oamenilor. Admir ucrainenii care găsesc resursele pentru a merge mai departe, a se adapta, a se integra în comunitate și a învăța să-i ajute pe ceilalți”,  spune Kateryna.

Iarna, sărbătorile au adus cu ele și nevoia de povești care să repare ceva ce părea iremediabil pierdut de cei mici. Amurtel și autoarea Susan Perrow, au produs cu sprijinul CARE, prin Fundația SERA România și FONPC, o colecție de povești terapeutice menite să ajute copiii ucraineni să facă față în mod sănătos situațiilor traumatice pe care le experimentează.

Poveștile terapeutice sunt un mediu de vindecare care permite copiilor, adolescenților și adulților să se angajeze într-o călătorie imaginară. Prin identificarea cu personajele, ascultătorul se simte în control pe măsură ce obstacolele sunt depășite și rezoluția finala este obținută. Acesta este un mijloc blând, facil, dar adesea eficient de abordare a comportamentelor provocatoare și a situațiilor dificile. Terapia prin poveste folosește metafora și povestea ca instrumente indirecte și are potențialul de a schimba un comportament sau o situație spre integritate sau echilibru. Povestea poate ajuta, poate calma, motiva, întări hotărârea și poate oferi semințe neprețuite pentru schimbări viitoare.”  – spune Susan despre acest demers.

Colecția este gratuită și poveștile pot fi citite în ucraineană, dar și în engleză și română.

Asociația de Ajutor AMURTEL România este una dintre cele 31 de organizații partenere în cadrul proiectului CARE FOR UKRAINE, proiect finanțat de #Care prin Fundația #SERA, Care Franța și #FONPC.