Ucraineni și tineri cu dizabilități împreună în Baia Mare

Povestea din ultimul an a Asociației Esperando.

Asociația Esperando a fost înființată în Baia Mare de părinții copiilor cu dizabilități neuromotorii. Din 2001 oferă servicii de recuperare fizică, educație, socializare, integrare, cu misiunea de a se asigura că aduc împlinire vieții persoanelor cu dizabilități și luptă pentru un viitor în care acestea vor putea să urmeze același curs cu al oricărei persoane din comunitate.

Ca multe alte ONG-uri, când a izbucnit războiul și asociația Esperando s-a întrebat ce ar putea face în noua situație. Nu aveau resurse pentru a oferi suport în prima linie sau pentru a distribui ajutoare, așa că s-au gândit să-și ofere expertiza de lucru cu copii și tineri cu dizabilități neuro-motorii.

„Am creat un spațiu prietenos, care să ajute la integrarea copiilor și tinerilor din Ucraina, dar și a copiilor și tinerilor cu dizabilități din Baia Mare”, explică directoarea Andrada Crăciun.

Din mai până în decembrie 2022, sediul Esperando și grădina asociației au găzduit activități recreative și educative, au oferit suport psihologic pentru copii și părinți și servicii de recuperare fizică (kinetoterapie, fizioterapie, masaj etc.)‬ pentru cei în nevoie.

Au umplut vara și toamna  cu drumeții în natură și ședințe de echitație, toate cu scopul de a folosi cât mai intens și interesant timpul celor care se luptă zi de zi cu dorul de casă, temerile necunoscutului și trauma războiului. 

„Încercăm să suplinim lipsurile emoționale pe care le resimt cu cât mai multă căldură și o atmosferă frumoasă. Deși sunt într-o situație foarte grea, la noi întotdeauna au găsit activități care li s-au părut deosebite”, spune Andrada Crăciun.

Toamna au sculptat dovleci. „Ne-au spus deseori că ne vor fi în veci recunoscători. Nu se așteptau la o astfel de primire la noi în țară, am demonstrat că putem, că suntem capabili și oferim activități la standarde foarte înalte. O mămică ne-a spus chiar că aici și-a găsit încă o familie”.

Erika Donca, asistent social în cadrul asociației Esperando, spune că cele mai apreciate activități din cadrul proiectului au fost cele de mișcare. Au lucrat la început în sala de kineto a asociației, apoi au dotat și alte spații. Mamele au devenit pasionate de kickboxing și s-au bucurat de sesiunile dedicate în care au reușit prin mișcare fizică să mai elibereze din tensiunea acumulată și să se deconecteze.

„Luna decembrie am început-o cu cadouri de Sfântul Nicolae”, explică Erika. „Apoi am avut invitați elevi de la Liceul Mihai Eminescu împreună cu profesoara lor de chitară care ne-au colindat. Ucrainenii au fost foarte emoționați, apoi câteva mame ne-au colindat la rândul lor în ucraineană. Copiii au făcut felicitări de Crăciun și am umplut sediul de creioane, sclipici și tot felul de materiale.”

Echipa Esperando spune că mulți dintre ucrainenii care s-au stabilit în Baia Mare s-au implicat și în reprezentarea comunității. S-au organizat pentru schimb de informații despre locuri de muncă, s-au implicat să asigure activități educative în limba maternă pentru copiii de grădiniță și de școală. Mulți participă la ore de limba engleză și română. 

Una dintre bunicile prezentă la toate activitățile Esperando a fost votată de membrii comunității să-i reprezinte în relație cu autoritățile. Și-au făcut un al doilea acasă din Baia Mare și s-au implicat activ împreună cu sectorul ONG pentru a face această perioadă cât mai suportabilă.

O lecție neașteptată pentru proiectul derulat de asociația Esperando a fost reticența inițială a multor dintre ucraineni când venea vorba de activități comune cu tinerii cu dizabilități neuro-psihice. Andrada Crăciun le-a observat disconfortul, faptul că nu erau obișnuiți să se comporte firesc în preajma dizabilităților. O vreme au separat activitățile – ceea ce a fost mult mai complicat pentru echipă- apoi au decis că misiunea și filosofia Esperando sunt centrate pe ideea de a fi parte din comunitate ca oricare alt membru. 

„În luna august i-am dus la echitație împreună și atunci s-a întâmplat schimbarea. În relație cu caii, au uitat de dizabilități și au început să se relaxeze și să devină confortabili. Toamna pot să spun că erau deja cu toții împreună. Sculptau, pictau și cântau în grup fără să mai țină cineva cont de vreo diferențiere. Acesta e un plus neașteptat al proiectului pe care l-am derulat: faptul că le-am înveselit lunile refugiaților și i-am făcut să se simtă bine primiți și parte dintr-o familie, dar i-am și făcut să se simtă mai confortabili cu tinerii noștri, să-i aprecieze.”

Asociația Esperando este una dintre organizațiile parte din proiectul Help to help Ukraine, finanțat de CARE, prin Fundația SERA Romania, CARE Franța și FONPC.