În data de 23 mai 2023, FONPC organizează un eveniment de dezbatere la Parlamentul European, cu tema: „Măsuri bugetare și legislative de sprijinire a acțiunilor societății civile pentru integrarea refugiaților ucraineni în sistemele naționale de protecție și sociale ale statelor membre UE”.
Scopul principal al întâlnirii este de a adresa întrebări clarificatoare și de a puncta principalele preocupări ale societății civile din statele membre pentru a fi luate în considerare în operaționalizarea fondurilor eligibile pentru intervențiile umanitare destinate refugiaților din Ucraina
Evenimentul se adresează organizațiilor din toate statele membre ale UE, având ca studiu de caz experiența României în gestionarea crizei persoanelor strămutate din Ucraina.
Ideea acestui eveniment de dezbatere a pornit în urma lansării raportului de cercetare „Accesul la servicii de sănătate pentru refugiații ucraineni din România”, în luna februarie 2023.
Atunci, ca parte din proiectul „Help to Help Ukraine”, FONPC a organizat o masă rotundă cu principalele părți interesate, la care au participat 141 de persoane care au adresat multiple întrebări despre fondurile europene destinate gestionării crizei refugiaților. Potrivit raportului, la nivel național, 1500 de autorități locale și 300 de ONG-uri au colaborat în România pentru a răspunde acestei crize.
Mobilizarea sprijinului UE a urmat Directiva privind protecția temporară, lansată la 4 martie 2022. Deși UE a alocat fonduri semnificative Ucrainei și statelor din afara UE care primesc refugiați prin intermediul instrumentelor financiare umanitare, în interiorul teritoriului UE, statele membre trebuie să își asume responsabilitatea primară înainte de orice asistență discutată cu Comisia Europeană.
În practică, acest lucru s-a tradus prin faptul că fondurile primite pentru grupurile vulnerabile sprijinite de ONG-uri până la acel moment, au trebuit utilizate și pentru persoanele strămutate care provin din Ucraina.
Masa rotundă a evidențiat necesitatea de a implica organizațiile societății civile în programarea fondurilor dedicate asistenței umanitare și incluziunii economice și sociale a refugiaților și migranților ucraineni, cu acțiuni coerente și durabile, pe baza informațiilor exemplificate de actorii locali.
Ascultând dilemele locale și naționale din partea ONG-urilor și comparându-le cu cele ale partenerilor europeni, FONPC a decis să deschidă o conversație despre cum poate fi operaționalizat ciclul bugetar 2021-2027 într-un mod care să garanteze că societatea civilă rămâne un actor cheie în acțiunile de suport al persoanelor strămutate din Ucraina.
Evenimentul de dezbatere va fi moderat de Victor Negrescu – Membru al Parlamentului European. Vorbitori vor fi reprezentanți ai societății civile românești (FONPC, SERA, Terres des Hommes Romania, World Vision Romania) și internaționale (CARE France, ECRE, PICUM, EUROCHILD, The Social Platform, Caritas Europe, World Vision International), reprezentanți ai ministerelor din România și reprezentanți ai Comisiei și Parlamentului European.
Discuția se va axa pe trei subiecte principale, toate cu scopul de a răspunde întrebărilor cheie ridicate de reprezentanții societății civile: prezentarea serviciilor cheie oferite de societatea civilă pentru refugiații ucraineni din România; legislația referitoare la societatea civilă și prevederile de finanțare în cadrul ciclului bugetar 2021-2027 pentru criza persoanelor strămutate din Ucraina; fondurile alocate și eliberate de Comisia Europeană pentru a sprijini refugiații care tranzitează sau se stabilesc în România.
Confederația globală CARE a inițiat, încă din primele momente ale escaladării situației din Ucraina, un sprijin umanitar consistent atât în orașele ucrainene afectate cât și în țările cu cele mai ample afluxuri de refugiați, precum Polonia, Georgia, România și Republica Moldova, ajungând la un total de 989.700 de persoane la nivel internațional. Intervenția colectivă Help to Help Ukraine este posibilă datorită finanțării din partea confederației globale CARE și a coordonării locale de către Fundația SERA România și FONPC.
În ultimul an, intervenția a oferit asistență umanitară pentru peste 80.000 de beneficiari în România, 3.500 în Republica Moldova și 66.000 de ucraineni sprijiniți în zonele afectate de conflict (transporturi umanitare transfrontaliere), prin servicii la punctele de frontieră, noduri de tranzit, adăposturi și programe pentru comunitățile gazdă dezvoltate și implementate de ONG-urile membre FONPC. Intervenția a sprijinit, de asemenea, peste 850 de profesioniști români și ucraineni (psihologi, asistenți sociali,voluntari) care lucrează cu persoane vulnerabile, prin formare și sprijin la locul de muncă pentru a fi mai bine pregătiți să răspundă nevoilor refugiaților.