Criza umanitară declanșată de conflictul armat început în 24 februarie 2022 în Ucraina a generat un răspuns fără precedent din partea organizațiilor neguvernamentale care au încercat să răspundă cât mai eficient nevoilor refugiaților. Intervențiile organizațiilor neguvernamentale din România au fost diverse pentru a putea răspunde nevoilor refugiaților ucraineni din domenii precum protecție socială, educație, sănătate, ocupare, locuire etc. și au încercat să ofere o abordare integrată, centrată pe familie. Aceste tipuri de intervenții umanitare de urgență pentru refugiați au reprezentat o noutate pentru cele mai multe organizații neguvernamentale care au încercat, pe baza expertizei avute, să ofere servicii cât mai adaptate nevoilor noilor beneficiari.
Cu toate acestea, experiența anterioară în lucrul cu grupurile vulnerabile nu a fost suficientă pentru a răspunde nevoilor complexe ale refugiaților și noi competențe au fost dezvoltate. Organizațiile au învățat nu doar cum să ofere asistență umanitară de urgență, dar și cum să dezvolte servicii noi, integrate, cum să lucreze în parteneriat cu alte organizații publice sau private și cum să identifice noi resurse pentru aceste activități. Astfel, intervenția în sprijinul refugiaților ucraineni a avut impact nu numai asupra beneficiarilor, ci și asupra organizațiilor neguvernamentale furnizoare de servicii.
Studiul Cum a influențat criza din Ucraina ONG-urile din România? și-a propus să documenteze efectele pe care intervenția oferită în sprijinul refugiaților ucraineni le-a avut asupra organizațiilor neguvernamentale românești. Cercetarea care a stat la baza studiului a fost una de tip exploratoriu, ce a avut ca principal scop identificarea efectelor intervenției pentru refugiații ucraineni atât în ce privește capacitatea organizațiilor neguvernamentale, cât și vizibilitatea și dezvoltarea de noi parteneriate.
Principalele dimensiuni de cercetare avute în vedere au fost: 1) implicarea în criza refugiaților din Ucraina, 2) schimbările produse în cadrul organizațiilor neguvernamentale, 3) nevoile organizațiilor neguvernamentale pentru a oferi servicii cât mai variate și adecvate refugiaților, 4) provocările, obstacolele întâmpinate de organizațiile neguvernamentale în implementarea intervenției pentru refugiații ucraineni și oportunitățile nevalorificate de acestea.
Prezentul raport are scopul de a documenta și analiza modul în care au fost transformate organizațiile neguvernamentale din România în contextul crizei refugiaților ucraineni, cu accent pe identificarea efectelor intervenției asupra capacității organizațiilor și adaptării serviciilor acestora pentru a răspunde nevoilor unei noi categorii de beneficiari.