Forumul Tinerilor și Copiilor: „Reziliența înseamnă sprijin”

Între 14 și 16 decembrie, la Parlamentul României, a avut loc Forumul Tinerilor și Copiilor, un eveniment anual ajuns la cea de-a 12-a ediție.

De mai bine de 12 ani, FONPC organizează Forumul Tinerilor și Copiilor, cu scopul de a aduce la un loc copiii și tinerii din întreaga țară, pentru a dezbate probleme de actualitate, legate de respectarea drepturilor copilului în România

Îmi amintesc  prima mea reușită la olimpiada de matematică, după săptămâni de pregătire și de muncă alături de colegii și profesorii mei”, și-a început Bianca discursul din deschiderea Forumului Tinerilor și Copiilor pe care FONPC l-a organizat între 14 și 16 decembrie, la Parlamentul României.  „Îmi amintesc cum după aflarea rezultatelor m-am plimbat lung pe stradă alături de fratele meu și realizam încet-încet cât de importantă e lumea din jurul meu și cum un mic sfat sau o îmbrățișare ajută mai mult decât credeam”.

Dar îmi amintesc și toate mâinile care m-au atins în tren, pe stradă, în autobuz, la școală. Îmi amintesc toate fluierăturile, toate strigătele, toate serile cu cheia ținută strategic în pumn, toate apelurile formate către prieteni pentru a mă simți în siguranță”, a continuat Alexandra.

Îmi amintesc cum direcțiunea școlii organiza campanii de conștientizare legate de ce să facem pentru a nu ne pune în pericol. Să mă îmbrac mai decent, mi-a recomandat profesoara de franceză, să nu mai râd atât de zgomotos, m-a sfătuit profesoara de matematică, să am grijă la cum stau pe scaun, mi-a sugerat profesorul de română, doar nu vreau să transmit altă idee despre mine.

Ne simțim legați la ochi într-o lume plină de obstacole! Visăm la acel spațiu ideal, sigur, prietenos, în care plânsul să fie urmat de ascultare autentică, de înțelegere și apoi de îndrumări concrete.  Oare nu asta înseamnă reziliența?!”, a punctat și Andreea cu gândul la toate experiențele în care intimitatea și  spațiul personal i-au fost invadate și a trebuit să se scuture și să uite pentru că asta au sfătuit-o adulții din jur.

Anul acesta, tinerii noștri și-au dorit să vorbim despre reziliență, dar nu despre conceptul care pune presiune pe generația lor și le impune să strângă dinți, să-și închidă rănile cum pot și să dea randament; ci despre reziliența care implică comunitate, susținere și ascultare pentru o reușită colectivă. 

În discursul de deschidere al Forumului, tinerii care au luat cuvântul au vorbit despre cum provocările generației lor sunt bine cunoscute – pandemie, războaie, inflație, izolare. În ultimii ani, li s-a spus deseori că sunt rezilienți, că s-au adaptat la schimbările aduse de crizele globale, că și-au văzut de drum în ciuda obstacolelor. Dar, spun ei, ar fi avut nevoie de mult mai mult.

Astăzi, cuvantul reziliență, răsună ca un plasture menit să acopere răni adânci și deschise provocate de absența sprijinului promis, și în mod uman așteptat”, a spus Robert. „Acest cuvânt a ajuns să lase un ecou al singurătății, izolării și tăcerii și ne-am săturat să fim etichetați ca niște supraviețuitori, când realitatea este că am avut nevoie de compasiune, înțelegere și sprijin autentic.

Întâlnirea anuală a tinerilor din cadrul Forumului devine „comunitatea unde cultivăm reziliența împreună și redefinim toate durerile pe care le avem”. 

Purtăm deschis discuții despre responsabilitate, prietenie, soluții și, poate mai presus de toate, speranță. Pentru că reziliența înseamnă sa găsești fericire până și în cele mai dificile momente, să te joci, să explorezi, să rămâi curios, să crezi neîncetat în bunătatea oamenilor, chiar dacă uneori te dezamăgesc. Reziliența e atunci când ne strângem la un loc și avem curajul sa ne imaginăm lumi noi posibile și să creăm rețele de sprijin. Înseamnă să lucrăm împreună cu Adulții din viața noastră pentru a ne vindeca”, spune Bianca.

Pe parcursul celor trei zile de Forum, copii din România și copii din Ucraina au făcut punte peste țări și au împărtășit, experiențe, provocări și nevoi pe care le traversează împreună. Întregul eveniment a fost construit în cheia pe care tinerii și-au dorit să o transmită: „Învățăm acum să ne îndepărtăm de abordările individualiste și competitive și să promovăm, în schimb, o cultură a grijii comunitare, unde se acordă importanță colaborării și susținerii reciproce pentru a crea spații sigure, echitabile și incluzive pentru toți copiii.

Copiii și tinerii au participat la grupuri de lucru pe temele care le-au considerat cele mai importante în acest moment pentru generația lor: sanatate mintală și reproductivă, educație, climă și mediu, incluziune socială.

Vasile Porumbaru, reprezentant al Consiliului Tinerilor Instituționalizați, organizație care luptă pentru drepturile copiilor care sunt în sistemul de protecție specială sau care se pregătesc să-l părăsească, a vorbit despre stigmatizarea copiilor care provin dintr-o instituție și despre efectul etichetelor care deseori vin chiar din partea adulților care ar trebui să construiască încredere în sine și reziliență. Discursul lui a pus accentul pe necesitatea construirii unei relații de încredere între copil/tânăr și adulții care îl au în grijă și pe respectarea individualității și potențialului fiecăruia.

„Am învățat să lucrăm colectiv”, a punctat Bogdan Simion, Președinte FONPC și Director executiv SERA România, cu referire la crizele recente pe care societatea civilă le-a traversat unită. „Rezistența e pasivă, dar reziliența e activă”.

Copiii au avut ocazia de a le adresa întrebări guvernanților și reprezentanților unor comisii parlamentare sau ai unor instituții, cu privire la subiectele pe care le consideră importante pentru viitorul lor.

Dialogul între generațiile tinere și reprezentanții lor, i-a inclus pe: Bogdan Paraschiv, subsecretar de stat al Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Carmen Orban, Consilier de Stat, Cancelaria Primului Ministru, Tiberiu Marius Brădățan, Secretar de Stat al Ministerului Sănătății, Mihai Pașca, Secretar de Stat al Ministerului Justiției, Rareș-Petru Achiriloaie, Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție – ANPDCA,  Ligia Crăciunescu, reprezentantă a Avocatului Poporului, Oana Țoiu, Președintă a Comisiei pentru tineret și sport, Diana Buzoianu, Vicepreședintă a Comisiei pentru mediu. 

Întrebările tinerilor

  • Avem nevoie de contracepție gratuită, însă tinerii nici nu știu de unde pot face rost de informații în acest sens. Care este statutul cabinetelor de planificare familială și cum vor fi decontate contraceptivele?
  • Care sunt măsurile luate pentru a preveni suicidul în rândul tinerilor?
  • Cum se asigură Cancelaria Primului Ministru că vor exista programe pentru nutriție pentru copii, că medicii de familie de familie vorbesc cu copiii despre nutriție, că există suficiente spitale pentru copii, astfel încât și copiii din mediul rural să beneficieze de servicii medicale. 
  • Cum vă asigurați că școlile predau educație pentru sănătate copiilor? Va exista o monitorizare a acestora?
  • Medicina legală nu dispune de metode prietenoase pentru copii – multe dintre metode sunt invazive. Cum vă propuneți să reformați acest domeniu?
  • Sunt avute în vedere măsuri de înființare a Tribunalului Copilului în toate județele? Dacă da, care sunt acestea și în ce termen vor fi luate?
  • Cum sunt informați copiii cu referire la modul în care pot contacta și pot primi sprijin de la Avocatul Poporului, mai precis Avocatul Copilului? Cum pot face copiii plângeri către Avocatul Copilului?
  • Foarte mulți tineri se angajează fără să își cunoască drepturile, ceea ce îi poate pune în pericol și îi dezavantajează în fața angajatorilor. Cum își propune Parlamentul să se asigure că protecția tinerilor care abia intră în câmpul muncii este prioritară și că aceștia nu sunt exploatați?
  • În România, vedem foarte des cum oamenii politici, dar și societatea neagă existența schimbărilor climatice. Care sunt pașii pe care Parlamentul îi poate lua pentru ca România să aibă un Plan de acțiune accesibil și copiilor cu privire la măsurile ce se iau pentru a preveni dezastrele produse de schimbările climatice. 

Forumul a fost și o ocazie de dezvoltare pentru copiii și tinerii prezenți, printr-o serie de ateliere alese în funcție de propunerile lor: sesiuni unu la unu cu psihologi și coach, ateliere de dezvoltare personală, ateliere de auto-apărare cu Daniela Drăghici și ateliere de confecționat stickere cu artiștii Oana Barbonie și Matei Udriște.

Invitatul surpriză pentru toți cei prezenți a fost artistul Marius Moga.

Forumul Tinerilor și Copiilor în cadrul Festivalului Drepturilor Copilului este parte din Proiectul „Help to Help Ukraine”, finanțat de Care, coordonat și implementat la nivel național de Fundația SERA România cu sprijinul Care France și FONPC și a fost organizat la Parlamentul României cu susținerea partenerilor Kaufland, Thales și FANFARA PR.