Revista „Povești despre speranță”

Editorial

„Oamenii contează” sau „Împreună învingem” sunt doar câteva dintre cuvintele pe care le-am tot auzit de când a început războiul din Ucraina, și asta e de bine, pentru că de mult mai multe ori am auzit cuvinte precum „război”, „declinul relațiilor”, „drone”, „atacuri”, „tancuri”, „morți și răniți”. Știm bine că că suntem influențați de cuvinte, în bine sau în rău.

De ceva vreme, aud din partea unor instituții europene sau internaționale că refugiații ucraineni au primit mai mult ajutor și atenție decât alți refugiați și mă întreb: Cum ar putea primi cineva care este departe de casa lui, care nu-și mai vede familia ca odinioară, care se teme zilnic de moartea cuiva drag, prea multă atenție?

Solidaritatea și „prea multul” ar trebui să ne fie ghid în fața oricăror persoane strămutate din cauza războaielor. Dragostea, atenția, grija nu sunt niciodată prea multe, pentru oameni, flori, animale, păsări și alte vietăți. Dacă am reușit împreună „mai mult” în această criză, înseamnă că putem mai mult pentru fiecare om care suferă.

Așa am început, în martie 2022, să fim alături de copiii și adulții din Ucraina care fugeau din calea războiului, gândindu-ne că putem oferi în primul rând căldură și înțelegere, apoi mâncare și cele necesare traiului de zi cu zi. Azi după aproape doi ani, vorbim din ce în ce mai mult despre asistență umanitară în termeni profesioniști: servicii de integrare pentru strămutați, politici de coeziune și incluzive, însă la urma urmei tot ceea ce am făcut și facem este a ne ajuta aproapele.

O bună vreme nu m-am putut uita la știrile despre Ucraina pentru că îmi era imposibil să accept că în zilele noastre războaiele pot ucide fără milă copii, bătrâni, tineri, animale, case. În loc să privim știrile neputincioși, am ales să fim alături de oameni, să aducem un zâmbet pe fețele celor veniți la noi și să găsim împreună soluții astfel încât viața să-și continue drumul.

Pe lângă zeci de rapoarte, mii de cifre, studii și analize, am reușit să facem și această mini-revistă, cum îi spunem noi, care prezintă povești adevărate și care vorbește despre viețile oamenilor din Ucraina și din România, căci viețile tuturor au fost schimbate în ultimii ani.

Primul nostru gând a fost acela de a ajuta, de a fi prezenți unde este nevoie de noi, al doilea a fost că putem face și mai mult pentru refugiați, al treilea a fost bineînțeles legat de resurse financiare, apoi a venit gândul legat de rezultate. Profesioniști din ONG-uri, din rândul serviciilor publice de asistență socială, primării sau alte servicii, am uitat pentru un timp să ne mai îngrijim și să ne mai bucurăm de viață, dar văzând bucuria în ochii copiilor pe care i-am ajutat, lacrimile de recunoștință ale mamelor și căldura cu care ne-au îmbrățișat vârstnicii, cu siguranță tot efortul a meritat.

Ne-am obișnuit să fim smeriți, să nu ne lăudăm, să ne spunem mereu că putem mai mult, iar dacă ne apreciază cineva să ne temem că ne pierdem modestia. Sunt peste 65 de ONG-uri în Federația noastră, oameni care ar putea scrie mii de pagini de povești despre mii de ore nedormite dar prețioase pentru fiecare copil sau adult pe care l-am ajutat și l-am făcut să simtă sprijin, ajutor, iubire, înțelegere.

Pe 26 septembrie, au fost decernate premiile „Galei Societății Civile – Ediția 21”, cel mai amplu proiect dedicat activității organizațiilor neguvernamentale din România. Fundația SERA România a primit Premiul II pentru Apărarea drepturilor individuale și colective pentru inițiativa „CARE FOR UKRAINE” iar FONPC (Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil) a primit Premiul III la categoria Incluziune socială pentru proiectul „Help to help Ukraine”. În seara decernării premiilor, chiar dacă era trecut de ora 19, toată echipa FONPC și SERA era încă la treabă.

Eram la un curs de formare și am ajuns foarte târziu să ne luăm diplomele. Am pus apoi pe Facebook o știre și cam atât. Uitându-mă în urmă, îmi dau seama că este atât de bine să primești premii, pentru că așa îți dai seama că cineva vede ce ai făcut și te apreciază. Dincolo de apreciere, îți dăruiește șansa de a te opri și de a te bucura de munca pe care o faci și de echipa cu care construiești.

„Gala Societății Civile este inițiativa care de peste două decenii pune sub lumina reflectoarelor eforturile noastre, ale ONG-urilor. Adevărul este că noi nu suntem obișnuiți cu lumina reflectoarelor, ci cu întunericul pe care încercăm să-l disipăm de peste 27 de ani: întunericul sărăciei, nevoilor, dramelor copiilor vulnerabili. Criza Ucraineană a adus o greutate suplimentară pe umerii organizațiilor neguvernamentale din România, de aceasta ne-am unit în acest proiect fără precedent – CARE FOR UKRAINE, care este un minunat exemplu de bune practici pentru România. Din toate aceste motive ne onorează alegerea juriului Galei Societății Civile.” – Bogdan Simion, președintele FONPC și director al Fundației SERA România.

Așadar, vine o zi când te poți bucura, poți zâmbi și ai putere să zici: „Suntem o echipă minunată!”, „Suntem recunoscători că ne vedeți, ne auziți și ne apreciați!”. Vă mulțumim că citiți această mini-revistă care conține povești adevărate – unele pline de speranță, altele mai triste – care vorbesc despre noi toți, români și ucraineni, dar și despre cei care au făcut posibil acest program, căci fără susținerea financiară a confederației CARE lucrurile ar fi fost mult mai puține și poate chiar mai sumbre.

CARE este o coaliție umanitară mondială, care din 24 februarie 2022 a venit în România și a sprijinit sectorul nonguvernamental și a întărit capacitatea organizațiilor ca să poate face față situației refugiaților din Ucraina. Încrederea pe care am primit-o din partea CARE ne-a fost de mare folos și putem spune că azi suntem mai puternici și mai încrezători că putem să sprijinim familiile din România și cele din Ucraina cu credința că ziua de mâine poate fi mai bună.

De Daniela Maria Boșca, Director Executiv FONPC

Această revistă a fost realizată în anul 2023, în cadrul proiectului ”Help to help Ukraine” implementat de FONPC (Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil) – realizat cu sprijinul CARE – confederație globală care luptă de peste 75 de ani împotriva sărăciei și injustiției sociale, prin programul coordonat și implementat la nivel național de Fundația SERA România (organizație neguvernamentală, non-profit, privată, care activează de 26 de ani în domeniul protecției copilului și al promovării drepturilor copiilor din România) cu sprijinul FONPC.