Despre atelierele de conversație pentru persoane refugiate și migrante – 1

Ne propunem în următoarele luni o serie de zece întâlniri practice prin care să exersăm în același timp conversațiile în limba română și apropierea dincolo de barierele lingvistice.


Începând cu această lună, organizăm cluburi de conversație în limba română adresate persoanelor (peste 18 ani) refugiate din Ucraina care doresc să exerseze limba română într-un mediu prietenos, distractiv și în care se pot simți în siguranță să converseze.

Primul atelier s-a desfășurat într-o atmosferă caldă, familiară și plină de culoare miercuri, 17 aprilie.

Pe înserat, fără să băgăm vântul și ploaia prea mult în seamă, ne-am adunat un grup de 20 de ucrainence și câțiva vorbitori de română, împreună cu artista Nicoleta Nicșan (@fuiorufermecat pe Instagram), la Gargantua Kisselef Restaurant. Ne-am bucurat unii de ceilalți și de conversațiile țesute în jurul gustărilor în română, engleză, ucraineană, prin semne sau zâmbete.

Am îmbinat așadar exersatul conversațiilor în limba română cu un atelier de pictură florală pe ceramică. Iar presiunea de a vorbi „corect” sau fluent, s-a redus ca prin magie când fiecare participant a primit pensule, palete de culori și un mac ceramic pe care să-și pună amprenta.

Am trăit bucuria de a împărți același cuvânt pentru floarea roșie despre care se spune că e un simbol al păcii pentru că reușește să crească acolo unde nicio altă plantă nu mai răsare și să fie.

„Vă mulțumesc foarte mult pentru organizarea acestui club de conversație! Mi-a plăcut foarte mult. Este mai ușor să depășești bariera lingvistică într-un mediu plăcut, cu activități interesante”, ne-a spus Mariia la finele atelierului.

Ne propunem în următoarele luni o serie de zece întâlniri practice prin care să exersăm în același timp conversațiile în limba română și apropierea dincolo de barierele lingvistice.

Atelierele de conversație pentru persoane refugiate și migrante sunt parte din proiectul Help to Help Ukraine implementat de FONPC (Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil) – realizat cu sprijinul CARE – confederație globală care luptă de peste 75 de ani împotriva sărăciei și injustiției sociale, prin programul coordonat și implementat la nivel național de Fundația SERA România (organizație neguvernamentală, non-profit, privată, care activează de 26 de ani în domeniul protecției copilului și al promovării drepturilor copiilor din România) cu sprijinul FONPC.