Guvernul Copiilor și Tinerilor

Azi, 24 aprilie 2024, se lansează oficial Guvernul Copiilor și Tinerilor. Vrem ca vocea copiilor și tinerilor să fie auzită!

Consiliul Tinerilor și Copiilor FONPC împreună cu tineri și copii din cadrul organizațiilor Uniunea Elevilor Reprezentanți, Fundația SERA România, SOS Satele Copiilor România, World Vision România, Terre des hommes România, Societatea pentru Copii și Părinți (SCOP) – Timiș, Fundaţia de Ajutor Medical Profilaxis Timișoara, Fundația Serviciilor Sociale Bethany, Iași, Fundația Inima de Copil – Galați, Asociația „Bună ziua, Copii din România” și Club Sportiv Olimpic Snagov lansează Guvernul Copiilor și Tinerilor, un program inovator, dedicat asigurării unei voci autentice și semnificative copiilor și tinerilor din societatea noastră.

Copiii și tinerii pot fi uneori mai înțelepți decât adulții. Haideți să înțelegem cum ar guverna aceștia România de azi și România viitorului lor!

În ultimele luni, zeci de copii și tineri s-au întâlnit în grupuri tematice facilitate de cele 11 organizații neguvernamentale care și-au asumat rolul de platforme suport pentru vocea lor. Împreună au redactat propuneri concrete care pornesc de la nevoile lor, acoperind comunități diverse– de la cei care se luptă cu stigmatul dizabilității și al lipsei accesibilizării spațiului public, la tinerii care părăsesc sistemul de protecție, sau la copiii și tinerii aflați în mișcare din cauza sărăciei, conflictelor, dezastrelor naturale, violenței.

Reprezentanții Guvernului Copiilor și Tinerilor și-au desemnat doi purtători de cuvânt care să-i reprezinte în relație cu mass media și cu alți parteneri. Aceștia sunt cântăreața și compozitoarea AMI și jurnalistul Mihai Rădulescu. 

De ce Guvernul Copiilor și Tinerilor?

Anul 2024 este anul alegerilor europarlamentare, parlamentare, locale și prezidențiale. Guvernul Copiilor și Tinerilor este un grup de inițiativă civică, amplificat de mai multe ONG-uri, care își dorește să le comunice politicienilor nevoile generațiilor mai tinere și viziunea lor pentru viitor. 

Copiii și tinerii au creat în acest scop un program de guvernare care sperăm să inspire toate partidele politice. Tinerii din Guvernul Copiilor vor solicita candidaților la toate alegerile să integreze cerințele și inițiativele formulate de ei în campaniile lor electorale. 

În Uniunea Europeană trăiesc aproximativ 91 de milioane de copii.

Viaţa copiilor din întreaga lume este afectată în fiecare zi de politicile, legislaţia şi acţiunile de la nivel național și de la nivelul UE. Toate ţările membre ale UE sunt părţi semnatare ale Convenţiei privind drepturile copilului şi au obligații clare în promovarea, protecția şi respectarea drepturilor fiecărui copil. Tratatul de la Lisabona face din promovarea drepturilor copilului un obiectiv explicit al afacerilor interne şi externe ale UE, iar Carta Drepturilor Fundamentale a UE prevede că interesul superior al copilului este un considerent primordial în toate acţiunile UE.

A sosit momentul ca aceste angajamente să fie traduse în fapte concrete pentru copii!

Acest Guvern creionează un angajament ferm față de respectarea drepturilor copilului și promovează participarea activă a acestora în procesele decizionale. Guvernul copiilor și Tinerilor este o modalitate prin care tinerii și copiii vor să arate adulților că știu ce își doresc cu privire la viitorul lor și că sunt parteneri egali de dialog. 

Inițiativa oferă copiilor și tinerilor o platformă unică și inovatoare pentru a-și exprima viziunea și pentru a participa activ la definirea viitorului lor. Guvernul Copiilor și Tinerilor promovează dialogul deschis între generații și subliniază capacitatea copiilor și tinerilor de a influența schimbările sociale și de a-și asuma responsabilități civice.

 • Candidații la alegerile europarlamentare sunt încurajați să își asume în strategiile lor prioritățile și viziunile care se axează pe copil, ghidând Uniunea Europeană în această direcție.
 • Candidații la alegerile parlamentare sunt îndemnați să facă din inițiativele copiilor și tinerilor o prioritate în propriile programe de guvernare, preluând în mod direct inițiativele acestora.
 • Candidații la alegerile prezidențiale sunt invitați să adopte propunerile copiilor în programul lor electoral.
 • Candidații la alegerile locale sunt încurajați să preia inițiativele activiștilor copii și să le adapteze la contextul specific al comunității.

Iată doar câteva dintre capitolele pe care copiii și tinerii le-au integrat în planul lor de guvernare: 

 • Educație 
 • Protecție  și  Incluziune Socială
 • Participare
 • Migrație
 • Integrarea pe piața muncii 
 • Sănătate
 • Sport și activități extracuriculare 
 • Justiție
 • Digitalizare
 • Accesibilizare

Sunteți curioși să vedeți ce soluții au găsit copiii pentru România viitorului?

În luna mai vom lansa acest program de guvernare printr-o conferință de presă în cadrul căreia veți avea ocazia să cunoașteți componența Guvernului Copiilor și Tinerilor precum și propunerile la care au lucrat în ultimele luni. De asemenea, veți putea urmări știri despre această inițiativă și prin platformele organizațiilor neguvernamentale care-i susțin și amplifică vocea.

Urmărește proiectul și pe Instagram – @guvernul_copiilor_și_tinerilor  și Facebook.

Guvernul Copiilor și Tinerilor este o inițiativă dezvoltată în cadrul proiectului ”Help to help Ukraine” implementat de FONPC (Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil) – realizat cu sprijinul CARE – confederație globală care luptă de peste 75 de ani împotriva sărăciei și injustiției sociale, prin programul coordonat și implementat la nivel național de Fundația SERA România (organizație neguvernamentală, non-profit, privată, care activează de 26 de ani în domeniul protecției copilului și al promovării drepturilor copiilor din România) cu sprijinul FONPC.