Guvernul Copiilor și Tinerilor -Explorează Programul de Guvernare [PDF]

Cum trebuie să arate viitorul? Tinerii și copiii ne răspund într-un complex program de guvernare.

Guvernul Copiilor și Tinerilor este un program inovator, dedicat asigurării unei voci autentice și semnificative copiilor și tinerilor din societatea noastră. În ultimele luni, peste 100 de copii și tineri s-au întâlnit în grupuri tematice facilitate de cele 11 organizații neguvernamentale și au redactat propuneri concrete care pornesc de la nevoile lor, acoperind comunități diverse.

Iar în dimineața zilei de 27 mai, la Muzeul Imersiv al Noilor Arte, aceștia și-au lansat programul de guvernare și implicit viziunea lor pentru viitor.

Programul de Guvernare propus de copii și tineri poate fi consultat integral – AICI.

„Suntem experți în propriile experiențe”, au spus copiii și tinerii. „Vrem să le arătăm tuturor adulților cum ar arăta o lume cu noi ca factori decizionali – o lume mai blândă, mai colorată, mai îndrăzneață.”

Ziua lansării a fost una plină de emoții și de culoare în care invitații au putut asculta discursurile reprezentanților fiecăruia dintre cele 14 ministere propuse de copii și tineri: Ministerul Participării Copiilor și Tinerilor, Ministerul Educației, Ministerul Digitalizării, Ministerul Sănătății, Ministerul Fericirii și Bunăstării, Ministerul Incluziunii Sociale, Ministerul Justiției, Ministerul Protecției Speciale, Ministerul Sprijinirii Copiilor care părăsesc sistemul de protecție specială, Ministerul Migrației, Ministerul Accesibilizării, Ministerul Muncii, Ministerul Sportului și Dezvoltării Armonioase, Ministerul Oportunităților.

De ce Guvernul Copiilor și Tinerilor?

Anul 2024 este anul alegerilor europarlamentare, parlamentare, locale și prezidențiale. Guvernul Copiilor și Tinerilor este un grup de inițiativă civică, amplificat de mai multe ONG-uri, care își dorește să le comunice politicienilor nevoile generațiilor mai tinere și viziunea lor pentru viitor.

Copiii și tinerii au creat în acest scop un program de guvernare care sperăm să inspire toate partidele politice. Tinerii din Guvernul Copiilor vor solicita candidaților la toate alegerile să integreze cerințele și inițiativele formulate de ei în campaniile lor electorale.

Guvernul Copiilor și Tinerilor este o inițiativă a Consiliului Tinerilor și Copiilor FONPC, împreună cu tineri și copii din cadrul organizațiilor Uniunea Elevilor Reprezentanți, Fundația SERA România, SOS Satele Copiilor România, World Vision România, Terre des hommes România, Societatea pentru Copii și Părinți (SCOP) – Timiș, Fundaţia de Ajutor Medical Profilaxis Timișoara, Fundația Serviciilor Sociale Bethany, Iași, Fundația Inima de Copil – Galați, Asociația „Bună ziua, Copii din România” și Club Sportiv Olimpic Snagov.

Inițiativa a fost dezvoltată în cadrul proiectului ”Help to help Ukraine” implementat de FONPC – realizat cu sprijinul CARE – confederație globală care luptă de peste 75 de ani împotriva sărăciei și injustiției sociale, prin programul coordonat și implementat la nivel național de Fundația SERA România, cu sprijinul FONPC.