Guvernul Copiilor și Tinerilor și-a lansat programul de guvernare

Luni, 27 mai: „Vrem ca vocea copiilor și tinerilor să fie auzită” a fost mesajul Guvernului Copiilor și Tinerilor la lansarea programului de guvernare.

În această dimineață, la Muzeul Imersiv al Noilor Arte, Guvernul Copiilor și Tinerilor și-a prezentat miniștrii și secretarii de stat, precum și programul de guvernare la care au lucrat în ultimele luni peste 100 de copii și tineri.

Programul de guvernare propus de copii și tineri poate fi consultat integral aici.

A fost o zi plină de emoții și de culoare în care invitații au putut asculta discursurile reprezentanților fiecăruia dintre cele 14 ministere propuse de copii și tineri: Ministerul Participării Copiilor și Tinerilor, Ministerul Educației, Ministerul Digitalizării, Ministerul Sănătății, Ministerul Fericirii și Bunăstării, Ministerul Incluziunii Sociale, Ministerul Justiției, Ministerul Protecției Speciale, Ministerul Sprijinirii Copiilor care părăsesc sistemul de protecție specială, Ministerul Migrației, Ministerul Accesibilizării, Ministerul Muncii, Ministerul Sportului și Dezvoltării Armonioase, Ministerul Oportunităților.

„Suntem experți în propriile experiențe”, au spus astăzi copiii și tinerii. „Vrem să le arătăm tuturor adulților cum ar arăta o lume cu noi ca factori decizionali – o lume mai blândă, mai colorată, mai îndrăzneață.

Aranjamentul sălii a fost de asemenea ideea Guvernului Copiilor și Tinerilor: „Astăzi adulții stau pe puf-uri, iar copiii stau pe scaune”, a anunțat gazda evenimentului și purtătorul de cuvânt al Guvernului, jurnalistul Mihai Rădulescu.

Maya Tomescu (15 ani), Secretar general al Guvernului Copiilor și Tinerilor, a întărit nevoia de a fi ascultați: „Nu vi se pare bizar că vorbim atât de des despre egalitate, dar cuvântul copiilor nu are aceeași greutate cu cel al adulților?”.

„Auzim mereu că noi tinerii suntem viitorul. Oferiți-ne o lume în care vocea noastră chiar contează”, a spus și Andreea Marinoiu (17 ani), Ministra Participării.

Momentele discursurilor au alternat cu scurte interviuri pe care copiii și tinerii le-au propus adulților prezenți.

„Considerați că vocea copiilor este auzită la nivel național?”, a fost întrebarea copiilor pentru Mircea Geoană, Secretar General Adjunct al NATO.

„Nicio vârstă nu este prea fragedă pentru implicarea în viața cetății”, le-a răspuns acesta. „Această inițiativă foarte importantă este o dovadă cu generația voastră nu este indiferentă. Cel mai important lucru este să vă spuneți deschis părerea și să știți să lucrați ca o echipă. Sunteți viitorii lideri ai României. Consultați-vă cu cei mai buni specialiști, înconjurați- vă întotdeauna de oameni mai buni decât voi”.

„Am fost un copil timid”, a mai spus Mircea Geoană. „Cântam în corul copiilor de la radio și-mi ascundeam acolo timiditatea. Cu timpul am fost obligat să vorbesc în public și am trecut de la a fi terifiat, la a mă descurca fără nicio problemă. Voi, vorbind în public deja de la această vârstă, veți fi cu siguranță persuasivi. Oamenii admiră sinceritatea și o simt. Chiar și când veți spune adevăruri inconfortabile, e important să aveți curajul să le spuneți pentru că credeți în ele”.

Iar lansarea programului de guvernare propus de copii și tineri a fost plină de adevăruri pentru care fiecare este gata să lupte.

Patricia Tănase (16 ani), Ministra Accesibilizării, ne-a invitat să închidem ochii pe parcursul discursului ei și să o ascultăm cu adevărat: „Tinerii cu dizabilități au dificultăți în a-și forma o imagine de sine corectă. Mereu se întreabă dacă sunt suficient de buni pentru că ei nu pot face lucrurile la fel ca ceilalți copii și adolescenți și sunt conștienți de efortul pe care trebuie să-l facă pentru a ține pasul în unele privințe. Sunt multe exemple din care reise o situație cel puțin stânjenitoare cu care s-au confruntat persoanele cu deficiențe de vedere: de la șoferi de autobuz și oameni din stație care refuză să le spună ce număr este autobuzul ajuns, la utilizatori de câini ghid care nu sunt acceptați cu animalele în magazine, mijloace de transport, hoteluri, în condițiile în care acești câini sunt acceptați prin lege și considerați însoțitorii nevăzătorilor. 

O comunitate în care copiilor cu dizabilități le-ar plăcea să trăiască ar avea spații în care orice copil s-ar putea duce în siguranță, fără frica de a fi rănit fizic sau psihic/emoțional, în care copiii ar avea încredere să facă alegeri personale nu limitați sau influențați de cei din jur.

Vă invităm să ne priviți și să ne asigurați condiții care să ne permită să trăim o viață egală cu a semenilor noștri, să luați în considerare punctele noastre forte, ceea ce suntem, nu ceea ce părem să fim prin dizabilitățile pe care le avem, să încercați să ne priviți dincolo de bariera pusă de dizabilitățile noastre. 

Acum puteți deschide ochii și la propriu și la figurat. Credeți că România ne oferă suficient acum?”, a încheiat Patricia în aplauzele tuturor.

Mara Surugiu (15 ani), Ministra Educației a vorbit despre realitatea îngrijorătoare a statisticilor cu privire la copii, așa cum au fost prezentate în studiul „Bunăstarea copilului din mediul rural”, realizat de World Vision în anul 2022:

  • 2 din 10 copii de la sate nu au suficientă mâncare;
  • 1 din 10 copii nu frecventează în prezent nicio instituție de învățământ;
  • 34% dintre minori au încercat alcoolul și 43% dintre ei consumă alcool cel puțin o dată pe lună.

Anita Deme (20 ani), Ministra Protecției Speciale, a vorbit despre adolescenții care părăsesc sistemul de protecție și care se confruntă cu provocări legate de sănătate, lipsa locurilor de muncă sau a locuinței și, în consecință, sunt mult mai sensibili riscurilor de diverse tipuri, de la dezvoltarea de dependențe la riscul de abuz și asocieri sociale defavorabile pe termen lung. 

Alin Pădurean, Ministrul Sprijinului Copiilor care Părăsesc Sistemul de Protecție Specială a militat pentru gratuitatea serviciilor medicale și psiho-terapeutice pentru tinerii care părăsesc sistemul.

Maria Buliga (13 ani), Ministra Sportului și Dezvoltării Armonioase, a propus reforma programei disciplinei educație fizică, terenuri de sport accesibile și în afara programului școlar, competiții gratuite și asigurarea echilibrului de gen prin existența echipelor de fete în sporturile dominate tradițional de băieți. „Fiecare ar vrea să trăiască într-o astfel de realitate. Haideți să formăm această viziune!”, a fost îndemnul Mariei.

„Am remarcat că ați propus un program de guvernare poate mai complex decât cele propuse de partidele politice. Mi-a plăcut focusul pe ministere specifice nevoilor voastre. Aș prelua tot ceea ce voi propuneți și vă aștept pentru o ședință de follow up”, a spus președintele ANPDCA, Rareș Petru Achiriloaie.

Denisa Căbăscu (16 ani), Ministra Fericirii și Bunăstării a vorbit despre cum sănătatea mintală și sănătatea reproductivă sunt cei doi piloni principali pentru asigurarea bunăstării. „Sunteți printre puținii norocoși care au acces la informații. Vă cunoașteți corpul, vă cunoașteți pe voi înșivă și vă înțelegeți emoțiile”, le-a spus Denisa adulților, apoi le-a povestit despre doi colegi de 14 și 16 ani care „au renunțat la tot” pentru că urmau să aibă un copil. „Dacă ar fi avut acces la informații și sprijin ar mai fi fost în această situație?”

„Suntem copii, înainte de a fi un caz social. Avem nevoie de un mediu sigur și de resurse care să ne asigure accesul egal la educație, sănătate- inclusiv sănătate mintală. Gândiți-vă la copilul din voi. Ce ați face pentru a-l proteja?”, a spus Diana Georgiana Barău, ministra Incluziunii Sociale.

Cântăreața și compozitoarea AMI, purtătoare de cuvânt a Guvernului Copiilor și Tinerilor a încheiat evenimentul de lansare mărturisind: „Îmi amintesc de copilărie și adolescență. Vocea mea nu a fost auzită. Nevoia de a fi auzit este și mai importantă la vârste fragede. Am încredere în viziunea lor pentru România. După cum ați văzut, tinerii pot să fie mult mai înțelepți decât adulții”.


Guvernul Copiilor și Tinerilor este o inițiativă a Consiliului Tinerilor și Copiilor FONPC, împreună cu tineri și copii din cadrul organizațiilor Uniunea Elevilor Reprezentanți, Fundația SERA România, SOS Satele Copiilor România, World Vision România, Terre des hommes România, Societatea pentru Copii și Părinți (SCOP) – Timiș, Fundaţia de Ajutor Medical Profilaxis Timișoara, Fundația Serviciilor Sociale Bethany, Iași, Fundația Inima de Copil – Galați, Asociația „Bună ziua, Copii din România” și Club Sportiv Olimpic Snagov.

Această inițiativă a fost dezvoltată în cadrul proiectului ”Help to help Ukraine” implementat de FONPC (Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil) – realizat cu sprijinul CARE – confederație globală care luptă de peste 75 de ani împotriva sărăciei și injustiției sociale, prin programul coordonat și implementat la nivel național de Fundația SERA România (organizație neguvernamentală, non-profit, privată, care activează de 26 de ani în domeniul protecției copilului și al promovării drepturilor copiilor din România) cu sprijinul FONPC.