Luni, 27 mai, la Muzeul Imersiv al Noilor Arte, Guvernul Copiilor și Tinerilor și-a prezentat miniștrii și secretarii de stat, precum și programul de guvernare la care au lucrat în ultimele luni peste 100 de copii și tineri români și ucraineni.
Maya Tomescu, Secretar General al Guvernului- Consiliul Tinerilor FONPC
Sunt elevă în clasa a 9-a la Colegiul Național Ion Luca Caragiale, la profilul Științe Sociale.
Pentru mine, să fiu secretar general al guvernului înseamnă a avea responsabilitatea de a coordona și organiza eforturile noastre pentru a ne asigura că vocile copiilor și tinerilor sunt auzite și luate în considerare. Înseamnă să fiu un liant între miniștri, să facilitez comunicarea eficientă și să urmăresc implementarea propunerilor noastre.
Este necesar ca tinerii și copiii să aibă un guvern al lor pentru că astfel li se oferă o platformă reală și formală de exprimare a nevoilor și ideilor lor. Acest lucru le permite să participe activ în luarea deciziilor care le afectează direct viitorul și să își dezvolte abilitățile civice și de leadership.
Dacă vocea tinerilor și copiilor este ascultată, aceștia pot aduce schimbări semnificative în România, cum ar fi politici mai incluzive,care să abordeze problemele specifice ale generației lor, precum educația de calitate, accesul la tehnologii moderne și sprijin pentru sănătatea mentală,inovatie si creativitate,aducand idei proaspete și soluții inovatoare la probleme vechi, stimulând progresul și modernizarea societății si sensibilitate si empatie,oferind atenție sporită asupra problemelor de mediu, drepturile omului și echitatea socială, contribuind la construirea unei societăți mai juste și mai durabile.
Ministerul Oportunităților- SCOP Timișoara
Ionuț Șotor are 20 ani, studiază asistență socială la Universitatea de Vest din Timișoara și este un tânăr implicat activ în sprijinirea persoanelor defavorizate din oraș.
Pasionat de dezvoltare personală, s-a alăturat Guvernului Copiilor și Tinerilor în rolul de Ministru al Oportunităților și activităților extracurriculare pentru că își dorește să contribuie la crearea unui mediu în care fiecare tânăr să aibă oportunitatea de a-și atinge potențialul maxim.
„Cred că tărie că tinerii merită cele mai bune șanse pentru dezvoltare și educare într-un mediu sigur, care promovează implicarea, curajul și egalitatea de șanse”, spune Ionuț.
Zlata Bogaci are 20 de ani, este din Ucraina și este studentă în anul I la Facultatea de Litere din Timișoara. S-a implicat în Guvernul Copiilor și Tinerilor pentru că vrea să contribuie la descoperirea și punerea în valoare a talentelor și abilităților cât mai multor copii.
„Să-i văd pe ei implicați în proces și plini de entuziasm și motivație mă încarcă cu energie și cu dorința de a-i sprijini în menținerea acestui foc”, spune Zlata.
„Mi-aș dori să ridic problema faptului că tinerii și copiii ucraineni nu interacționează cu copiii români din cauza rușinii și a barierei lingvistice. Activitățile extracurriculare și interesele comune ar putea să-i apropie, să învețe să lucreze în echipă și să-și atingă împreună obiectivele, susținându-se reciproc.”
Ministerul Sănătății– Fundația De Ajutor Medical Profilaxis Timișoara
Am 16 ani și sunt pasionată de balet și de tot ce înseamnă mișcare, sport, activități în natură. Am ales să fac parte din proiectul „Guvernul Copiilor și Tinerilor” în calitate de Ministru al Sănătății, deoarece cred că este important să promovăm un stil de viață sănătos încă de la o vârstă fragedă. Vreau să ajut la crearea unor politici care să încurajeze educația copiilor pentru sănătate încă de la cele mai fragede vârste.
În cadrul Ministerului Sănătății din Guvernul Copiilor și Tinerilor, am lucrat alături de colegele mele, Teodora Prodana si Denisa Călicean (secretari Ministerul Sănătății), analizând peste 75 de răspunsuri ale copiilor și tinerilor la chestionarul nostru, pentru a putea elabora propuneri pentru a îmbunătăți accesul copiilor la serviciile din sistemul de sănătate.
Ce vrem să schimbăm în domeniul sănătății?
În primul rând, dorim să îmbunătățim accesul la servicii medicale de calitate pentru toți copiii și tinerii. Propunem investiții în infrastructura medicală, în special în zonele rurale, unde accesul este limitat. De asemenea, ne dorim să promovăm educația pentru sănătate în școli, pentru ca tinerii să fie informați corect despre prevenirea bolilor și menținerea unui stil de viață sănătos și despre manevrele de prim ajutor cu care putem chiar salva viața unui om de lângă noi!
Programul de guvernare pe care l-am creat se adresează autorităților locale și naționale, în special Ministerului Sănătății și Ministerului Educației. Credem că aceștia trebuie să ia măsuri concrete pentru a implementa schimbările propuse de noi. Totodată, programul nostru se adresează și comunității medicale și educaționale, pentru a colabora la realizarea unei rețele de suport pentru copii și tineri.
Sperăm ca mesajul nostru să ajungă la decidenții politici și să inspire schimbări reale în sistemul de sănătate, astfel încât fiecare copil și tânăr din România să aibă acces la o viață sănătoasă și la un viitor luminos.
Ministerul Educației- World Vision
Acest proiect mi-a atras imediat interesul, cum este un exerciţiu civic inedit și aduce în prim-plan nevoia de participare a tinerilor în viaţa politică.
Un aspect important este cooperarea și colaborarea în cadrul grupurilor de lucru, cum am putut observa cum diferite perspective și experienţe se suprapun în anumite puncte, dar creează și arii de interes specifice la fel de importante.
Educaţia este una dintre cele mai importante componente ale societăţii, importanţa sa fiind amplificată de realitatea sistemului de învăţământ actual, care nu pregătește elevii în conformitate cu standardele naţionale, internaţionale sau cu așteptările părinţilor, cadrelor didactice și, nu în ultimul rând, ale elevilor.
Propunerile noastre din Guvernul Copiilor și Tinerilor se adresează în mod direct Ministerului Educaţiei și Ministerului Familiei, însă, cum educaţia este o misiune comună, planul complet de acţiune propus implică toate organele competente relevante în domeniul învăţământului, protecţiei copilului, administrării finanţelor și dezvoltării sustenabile.”
Apostol Ștefan Gabriel – secretar Ministerul Educației
„Am ales să fac parte din crearea acestui program de guvernare pentru că din copilărie am avut dorința de a schimba lumea din jurul meu.
Pe de altă parte, am ales să particip și pentru că îmi doresc să fac auzite nevoile noastre, ale tinerilor, iar oportunitatea aceasta de a crea un program de guvernare, mi-a oferit un loc în care sa pot pune pe hârtie aceste nevoi și să le fac semnalate, ca mai apoi să le predăm autorităților naționale, care să le ia în calcul și sperăm noi, să le rezolve. De asemenea, scrierea acestui program de guvernare a fost o experiență foarte plăcută, deoarece am lucrat cot la cot împreună cu colegii mei din Consiliul Consultativ al Copiilor World Vision Romania, făcând brainstorming-uri și adăugând fiecare dintre noi ce nevoi și probleme avem, urmând să le unificam, și apoi să găsim soluții împreună”
Ministerul Muncii- Fundația SERA România
Carmen Beldiman– ministră
Carmen are 21 de ani și este studentă în cadrul Universității din București, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, pe specializarea Asistență Socială, în anul III. Îi dăm cuvântul:
„Sunt cu măsură de Plasament în cadrul Instituției D.G.A.S.P.C. Tulcea și am experimentat și centrele de plasament tip „cămin”, dar și pe cele de tip familial.
Sunt o persoană veselă, comunicativă, deschisă la experiențe noi, dar și o persoană care își dorește să-i ajute pe cei din jurul ei. Am ales să fac Facultatea de Asistență Socială deoarece vreau să ajut copiii care au nevoie de susținere și îndrumare pentru a-și depăși condiția socială, pentru a deveni niște adulți independenți din punct de vedere financiar și ca să aibă o viață sănătoasă din punct de vedere mintal.”
Andreea Partenie, Secretar General al Ministerului Muncii.
Andreea are 22 ani, este licențiată în antropologie și masterandă în sociologie la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială. Interesele sale de cercetare se învârt în jurul temelor feministe, abordând în mod principal relația dintre corp și societate și modul în care aceasta influențează viața fetelor și femeilor. În prezent, este voluntară la Pe Stop.
Ministerul Fericirii și Bunăstării- SOS Satele Copiilor România
Denisa Cabascu- ministru
Am ales să fac parte din acest proiect deoarece cred cu tărie în importanța sănătății mintale și reproductive. Vreau să contribui la schimbarea percepției și la îmbunătățirea accesului la resurse și educație în aceste domenii esențiale pentru tineri.
Acest program se adresează factorilor de decizie și tinerilor care vor să facă o schimbare reală. Astfel, îmi doresc să îi inspir și să ajut tinerii să se implice activ în acest demers, să-și ceară drepturile și să fie vocali în comunitățile lor. Sper că acest program va aduce schimbările pozitive pe care ni le dorim cu toții și va asigura accesul la resurse esențiale pentru sănătatea mintală și reproductivă.
Ministerul Accesibilizării- Fundația Serviciilor Sociale Bethany
Patricia Tănase- ministru
Am ales să fac parte din acest proiect, deoarece fac parte din comunitatea persoanelor cu deficiențe de vedere și consider că accesibilizarea este necesară în construirea unei comunități în care toți suntem egali, indiferent de diferențele dintre noi.
Prin acest proiect, noi ne dorim să creăm o lume în care persoanele cu deficiențe să ducă o viață cât mai confortabilă și autonomă, întrucât, acest lucru este greu de realizat în acest moment. Grupul nostru de tineri, elevi sau foști elevi ai Liceului Special Moldova dezbate deseori problemele pe care le-am expus în discurs și ele sunt bine cunoscute în toată comunitatea noastră de persoane cu deficiențe, de aceea nu ne-a fost foarte greu să stabilim obiectivele prioritare. Doamna noastră îndrumător, Laura Chiriac, ne-a unit pe toți și ne-a ajutat să ne punem ideile în ordine. Un mare ajutor l-au oferit și nevăzătorii care ne-au împărtășit întâmplările prin care au trecut.
Metoda de lucru folosită de grupul copiilor și tinerilor îndrumat de Fundația Serviciilor Sociale Bethany a fost studierea legislației specifice – Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap și Legea Educației.
Tinerii studiază la Liceul Special Moldova din orașul Târgu Frumos, județul Iași și sunt tineri cu deficiențe de vedere, ceea ce face ca experiența lor directă, de zi cu zi, în comunitate, să fie una extrem de aplicată pe problematicile legate de accesibilitate și prioritățile identificate.
Au urmat sesiuni de discuții consultative într-un grup mai mare de 25 de tineri din Liceu. Într-o etapă ulterioară grupul de lucru a fost redus la un grup mai mic care a rafinat concluziile din grupul mare. Un aport deosebit a fost adus și prin consultări cu tineri cu deficiențe de vedere care au finalizat studiile liceale și fac parte din comunitatea de nevăzători.
Bazat pe concluziile discuțiilor din toate sesiunile, cei trei tineri care au avut o implicare activă în elaborarea documentului final și preluarea Ministerului sunt: Patricia Tănase-16 ani, Doleanu Ovidiu-16 ani, Hodoroabă Iuliana-17 ani.
Ministerul Sprijinirii copiilor care părăsesc sistemul de protecție specială- SOS Satele Copiilor
Alin-Viorel Padurean
Am ales să mă implic în acest proiect deoarece este o oportunitate de a exprima nevoile reale cu care se confruntă tinerii ce părăsesc sistemul de protecție specială, totodată dorința de a promova mai mult drepturile copiilor și tinerilor dar și participarea acestora în procesele decizionale.
În cadrul acestui proiect îmi doresc să am un impact pozitiv asupra politicilor publice din România pentru copii și tineri. Programul meu de guvernare se adresează în special tinerilor care părăsesc sistemul de protecție specială, dar și decidenților politici care sunt factori de decizie.
Ministerul Sportului și Dezvoltării Armonioase- Consiliul Tinerilor și Copiilor FONPC
Maria Buligă, 13 ani– ministră
Maria propune reforma programei disciplinei educație fizică, terenuri de sport accesibile și în afara programului școlar, competiții gratuite și asigurarea echilibrului de gen prin existența echipelor de fete în sporturile dominate tradițional de băieți. „Fiecare ar vrea să trăiască într-o astfel de realitate. Haideți să formăm această viziune!”, a fost îndemnul ministrei la evenimentul de lansare al programului de guvernare.
Ministerul Protecției Speciale- Fundația SERA România
Anita are 21 de ani și locuiește în Întorsura Buzăului.
„Am crescut într-un mediu în care ordinea, respectul și educația au fost fundamentale în dezvoltarea mea ca adult responsabil. De când mă știu, am fost un copil impulsiv. Nesăbuită prin acțiuni și totuși precaută când repercusiunile îmi amenințau universul roz al libertății. Această conștientizare m-a ajutat să învăț din experiențe și să cresc.
Astăzi, îmi dedic aspirația de a fi o prezență empatică și inspirațională pentru tinerii care se confruntă cu provocări, dar și dornică să învăț de la alții. Alături de Fundația SERA, îmi propun să împărtășesc cunoștințele mele și să creez un spațiu în care să dezvoltăm împreună strategii și abilități pentru a naviga cu succes prin această călătorie fascinantă numită viață.”
Viorica Corjenco- secretar de stat
Viorica are 24 de ani și este studentă a Facultății de Istorie și Științe Politice, domeniul de studii Științe Politice, în cadrul Universității Ovidius din Constanța. Îi dăm cuvântul:
„Sunt pasionată de domeniul pe care îl studiez, deoarece îmi place ceea ce fac am o sursă constantă de motivație care mă determină să fac tot ce pot.
Sunt ambițioasă și motivată. Mă bucur de provocări și îmi stabilesc în mod constant obiective. Nu mă simt confortabil atunci când nu evoluez și sunt mereu în căutarea unei oportunități de a face mai mult bine. Sunt o persoană deschisă. Îmi place să cunosc oameni noi, să învăț despre viețile lor și despre mediul lor. Aproape întodeauna pot găsi puncte comune cu străinii și îmi place ca oamenii să se simtă confortabil în prezența mea.”
Ministerul Justiției- Uniunea Elevilor Reprezentanți
Ștefania Popa
Ocup funcția de vicepreședinte a Uniunii Elevilor Reprezentanți și am decis să fiu copilul ministru al justiției deoarece cred cu tărie în nevoia de a transforma sistemul într-unul prietenos cu copiii și tinerii.
Împreună cu grupul de lucru am colaborat eficient pentru a identifica problemele existente și pentru a propune soluții, asigurându-ne că vocile tinerilor sunt auzite și că nevoile lor sunt luate în considerare în toate etapele procesului de elaborare al planului de guvernare din cadrul Guvernului Copiilor și Tinerilor.
Programul de guvernare creat se adresează în primul rând parlamentarilor și altor factori de decizie din România, fiind esențial ca toți acești actori să se implice activ și să colaboreze pentru a implementa schimbările necesare. Doar prin eforturi comune putem asigura că drepturile copiilor și tinerilor sunt respectate și promovate, contribuind astfel la dezvoltarea unei societăți mai bune pentru viitorii adulți ai acestei țări.”
Membrii constănțeni ai Uniunii Elevilor Reprezentanți s-au întâlnit de mai multe ori și au discutat pe baza studierii Hotărârii de Guvern 49/2011, Ordonanței de Guvern 26/2001 și a metodei de a schimba un articol din Constituție, despre problemele și nevoile tinerilor dar și despre soluțiile pe care și-au dorit să le propună pentru aceste probleme. Copiii care au realizat documentul sunt: Francesco Cardello (16), Ștefania Popa (16), Lavinia Budiș (16) și Teodora Clipici (17).
Ministerul Migrației- Fundația Terre des hommes România
Ioana Mihăilescu– ministră
Ioana are 15 ani și este membră a Grupului Consultativ al Tinerilor Terre des hommes.
„Am ales să fac parte din această inițiativă a tinerilor întrucât cred în forța noastră și știu că este esențial ca vocea copiilor și tinerilor să fie ascultată!
O Românie în care eu cred este una a tuturor cât și a copiilor. Când vorbim despre copii, în orice context, ne gândim la niște persoane care încă nu au capacitatea să își exprime nevoile decât prin intermediul părinților, însă aș vrea să menționez că termenul de copil se extinde și adolescenților și tinerilor sub 18 ani, care conform legilor naționale și europene/internaționale au dreptul și obligația de a participa la toate aspectele societății civile. România este un stat care îi prețuiește și îi apără pe aceia care au cel mai mult nevoie, precum sunt copiii români ai căror părinți sunt plecați în străinătate, cei ce s-au reîntors în România după ani petrecuți în alte țări, copiii și tinerii refugiați sau solicitanții de azil, toți aceia care trăiesc momentan în România pentru că în țara lor e război sau există grave probleme economice, sociale, climatice sau etnice.
Mă bucur că în cadrul acestei inițiative sunt purtătoarea acestora de cuvânt și că voi prezenta soluțiile identificate de tineri pentru ca serviciile existente să fie îmbunătățite și tinerii afectați de migrație să simtă că sunt prețuiți și să aibă șansa de a crește armonios și în siguranță.
Propunerile de activități descrise în cadrul programului nostru corespund unor drepturi esențiale ale copiilor, precum dreptul la sănătate fizică și emoțională, la participare, la sănătate, protecție și educație.
Le-am selectat pentru că sunt valoroase și importante în viețile noastre, ale copiilor. Ne ajută să fim bine cu noi înșine, să ne dezvoltăm armonios, ca peste un timp să putem contribui la rândul nostru, în comunitate”.
Capitolul despre migrație din cadrul programului de guvernare propus de copii și tineri a fost scris în baza consultărilor și a colaborării în redactare cu membrii Grupului Consultativ al Tinerilor Terre des hommes din Brașov și București și al Grupului Consultativ al Tinerilor activ în Constanța, prin implicarea Centrului de Resurse Civice, partenerul Tdh în Programul de Migrație. Totodată, au fost incluse și propunerile tinerilor participanți la Forumul Migranților. Cei peste 90 de copii și tineri implicați au vârste cuprinse între 10-24 ani.
Ministerul Incluziunii sociale- Fundația Inimă de Copil
Diana Barău- ministru
Diana Barău are 20 de ani și este bursieră în programul „Un sat, un copil”, derulat de Fundația Inimă de Copil.
„Întotdeauna am simțit o apropiere față de modul în care cadrul legislativ ne influențează viața cotidiană, motiv pentru care am ales să studiez dreptul. Consider că, în foarte multe situații, mai ales în comunitățile aflate în dificultate, oamenii sunt deconectați de aparatul legislativ sau chiar deziluzionați de acesta. Prin urmare, consider că o astfel de inițiativă poate aduce copiii și tinerii mai aproape de organismele care influențează viitorul lor, iar pe legiuitori mai aproape de cei pentru care se adoptă legile.
Îmi doresc să schimb modul în care sunt percepuți copiii și tinerii din familii aflate în dificultate. Suntem mai mult decât o statistică, suntem mai mult decât un număr. Suntem persoane care resimt direct toate deciziile semnate pe o hârtie și, în funcție de acestea, ne desfășurăm existența, care în prezent are multe carențe și obstacole.
Alături de echipa Fundației Inimă de Copil și de alți copii și tineri susținuți de Fundație prin diferite programe, ne-am exprimat opinia în cadrul a trei chestionare privind comunitățile de copii români și ucraineni din familii aflate în dificultate.
Ne-am spus cu toții povestea – unele sunt mai fericite, altele mai puțin, dar toate au ceva în comun: sunt experiențe reale modelate de alegerile celor care legiferează. De aceea, ne adresăm celor care se ocupă de educația noastră, de viitorul nostru, de serviciile de sănătate și suport, de modul în care sunt integrați toți copiii și tinerii români și ucraineni, de șansa noastră la zile mai însorite, fără griji pentru lucrurile de bază, fără să ne întrebăm dacă avem și azi din ce trăi.
Documentul realizat împreună cu alți 24 de copii și tineri din programele Fundației Inimă de Copil se adresează: Ministerului Educației, Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, Ministerului Finanțelor, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Justiției și Ministerului Sănătății. Copiii și tinerii din familii în dificultate doresc să se implice activ și să ajute la transformarea în bine a României.”
Ministerul Digitalizării- World Vision
Micu Mihăiță- ministru
Mi-am dorit să fac parte din Guvernul Copiilor pentru a contribui activ la schimbarea comunității, societății în care trăiesc și pentru a oferi o voce puternică și reprezentativă copiilor și tinerilor.
Consider ca implicarea noastră, a copiilor și tinerilor, este esențială pentru a crea un viitor mai bun și mai echitabil pentru toți, iar acest proiect nu numai că ne ajuta să ne dezvoltăm personal și profesional, dar ne oferă și oportunitatea de a contribui la o schimbare pozitiva în societate.
Cred cu tărie ca toți copiii au dreptul la un învățământ echitabil, indiferent de mediul din care provin.
Este responsabilitatea noastră, ca societate, să ne asigurăm că acest drept este respectat și că fiecare copil are șansa de a-și atinge potențialul maxim printr-o educație de calitate.
Astfel, guvernul și autoritățile locale trebuie sa aloce resurse suplimentare pentru școlile din zonele defavorizate, iar în acest context o importanță deosebită trebuie acordată și digitalizării. O educație digitală realizată la timp, în cadrul școlii, cu acces la tehnologii noi și cu profesori instruiți va crește competența viitoarei forțe de muncă din România.
Ca mod de lucru în cadrul programului de guvernare, am menținut o comunicare deschisă și constantă cu colegii mei din Consiliul Consultativ al Copiilor alături de care am lucrat la acest proiect. Am participat la mai multe întâlniri, atât online, cât și fizic, care au avut ca scop înțelegerea nevoilor principale cu care ne confruntăm noi copiii, dar și soluții și recomandări pentru un viitor mai bun al nostru și al generațiilor viitoare.
Ministerul Participării Tinerilor și Copiilor- Consiliul Tinerilor și Copiilor FONPC
Andreea Marinoiu, 17 ani- ministră
„Cum este să îți dorești să faci parte din schimbare dar să fie prea multe obstacole care te împiedică? Auzim atât de des că noi tinerii suntem viitorul. Oferiți-ne o lume în care vocea noastră chiar contează”, le-a cerut Andreea participanților la lansarea programului de guvernare.
Am ales sa fac parte din acest proiect pentru a ma asigura că opiniile noastre, ale copiilor și tinerilor, vor fi exprimate in acest proces democratic de luare a deciziilor prin participare. Îmi propun ca prin acest program de guvernare, in toate domeniile importante, copiii sa se bucure de un spațiu sigur in care sa si exprime opiniile referitoare la toate deciziile care ii privesc. Prin scoli de vara, ateliere de dezvoltare personală, evenimente sportive și culturale pentru copii și tineri, am vorbit atât cu cei din mediul rural cât si urban si prin implicarea lor in proiectele care ii vizau am promovat participarea. Am preluat de la aceștia opinii și sugestii referitoare la diversele probleme cotidiene si de dezvoltare și ma aștept ca prin participarea Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de șanse și Autoritatea Naționala pentru Protecția Drepturilor Copiilor și Adopție sa mi ating obiectivele in acest mandat de ministru din cadru Guvernul Copiilor.
Guvernul Copiilor și Tinerilor este o inițiativă a Consiliului Tinerilor și Copiilor FONPC, împreună cu tineri și copii din cadrul organizațiilor Uniunea Elevilor Reprezentanți, Fundația SERA România, SOS Satele Copiilor România, World Vision România, Terre des hommes România, Societatea pentru Copii și Părinți (SCOP) – Timiș, Fundaţia de Ajutor Medical Profilaxis Timișoara, Fundația Serviciilor Sociale Bethany, Iași, Fundația Inima de Copil – Galați, Asociația „Bună ziua, Copii din România” și Club Sportiv Olimpic Snagov.
Inițiativa a fost dezvoltată în cadrul proiectului ”Help to help Ukraine” implementat de FONPC – realizat cu sprijinul CARE – confederație globală care luptă de peste 75 de ani împotriva sărăciei și injustiției sociale, prin programul coordonat și implementat la nivel național de Fundația SERA România, cu sprijinul FONPC.