Al treilea atelier de conversație pentru persoane refugiate și migrante

De la aluat la încântare: cum am frământat pizza și povești

Pe 5 iunie am avut marea bucurie de a găzdui cel de-al treilea club de conversație pentru persoane din Ucraina.

Maestru de ceremonii ne-a fost chef Iulian Pădureanu, iar seara a fost perfectă pentru a creiona un nou capitol al vocabularului în limba română numai bun de exersat: ingrediente, rețete și secrete pentru un aluat perfect, prezentarea uneltelor pentru gătit, gustat și savurat.

Am fost un grup vesel, format din 11 ucraineni și 9 români, de toate vârstele. Fiecare participant a plecat acasă cu pizza pe care a creat-o.

„Mulțumesc foarte mult pentru oportunitatea e a vorbi limba română într-o atmosferă prietenoasă și pentru că am aflat secretele pizzei perfecte. Domnul Iulian este un magician al profesiei sale și a fost un profesor foarte bun pentru elevele sale ucrainence. Vă mulțumim foarte mult, asta aș vrea să vă transmit cât mai puternic”, ne-a spus una dintre participantele la atelier.

Suntem deosebit de recunoscători să vedem entuziasmul și deschiderea participantelor din Ucraina. De fiecare dată când ne spun că pentru câteva ore uită de griji și temeri, știm că suntem pe drumul cel bun și că oferim o fereastră de pace și comunitate.

„A fost minunat. Am învățat secretele unei pizza, am comunicat în română, iar atmosfera a fost pe cinste. Am glumit mult că fiecare dintre noi a învățat cu siguranță cuvântul cocă”.

„Copilul meu a făcut pentru prima dată o pizza singur și s-a simțit foarte bine făcând asta. Mi-a plăcut foarte mult că am putut să văd procesul creării aluatului. Pentru un părinte e foarte important să vadă că seara nu este despre gadget-uri, ci despre evenimentul împreună. Ne-a ajutat foarte mult să înțelegem limba română într-o conversație. Vă mulțumesc pentru căldura și sinceritatea întâlnirilor pe care le organizați. Stresul trece când suntem împreună. Îmi place foarte mult acest club”

„Clubul a dat posibilitate frumoasă pentru femeile din Ucraina.
Îmi place clubul pentru că e de ajutor pentru noi ca să ne adaptăm la viața culturală a României.
Mulțumim mult! Ne-am făcut prietene noi, am exersat româna într-un mediu firesc, am învățat să gătim pizza delicioase, ne-am bucurat de gustări și am simțit foarte mult sprijin din partea echipelor FONPC, CARE, SERA”.

Atelierele de conversație pentru persoane refugiate și migrante sunt parte din proiectul Help to Help Ukraine implementat de FONPC (Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil) – realizat cu sprijinul CARE – confederație globală care luptă de peste 75 de ani împotriva sărăciei și injustiției sociale, prin programul coordonat și implementat la nivel național de Fundația SERA România (organizație neguvernamentală, non-profit, privată, care activează de 26 de ani în domeniul protecției copilului și al promovării drepturilor copiilor din România) cu sprijinul FONPC.