Forumul femeilor din Ucraina

Cum am marcat World Refugee Day printr-o celebrare a femeilor din Ucraina

Pe 20 iunie, de Ziua Mondială a Refugiaților, am avut marea onoare de a găzdui un Forum al Femeilor din Ucraina și de a le sărbători puterea, reziliența și creativitatea.

World Refugee Day a fost desemnată, potrivit Rezoluţiei 55/76 a Adunării Generale a Naţiunilor Unite, din 4 decembrie 2000, o zi pentru a onora refugiaţii din întreaga lume, celebrând puterea şi curajul oamenilor care au fost forţaţi să fugă din ţara lor natală pentru a scăpa de conflicte sau persecuţie. 20 iunie este prilejul pentru a scoate în evidenţă drepturile, nevoile şi dorinţele refugiaţilor, ajutând la mobilizarea voinţei şi a resurselor politice astfel încât conversațiile despre incluziunea persoanelor strămutatate să nu fie doar despre supravieţuire, ci şi despre a prospera.

În cadrul Forumului Femeilor din Ucraina am cunoscut și ascultat mame, soții și profesioniste care contribuie la bunăstarea comunităților din care fac parte și care au găsit puterea de a produce schimbări în viața refugiatelor din Ucraina și, implicit, în viața comunităților din România.

Suntem bucuroși că am marcat această zi importantă printr-un eveniment despre și pentru femei, acestea fiind împreună cu copiii cele mai afectate și vulnerabile în fața strămutărilor. „Avem atâta putere și capacitate, rezistăm în orice condiții”, a spus una dintre participante, vorbind despre cum experiența trăitului și muncitului în România va putea fi valorificată într-o bună zi și în Ucraina. „Învățăm de la partenerii din România, învățăm să comunicăm, să ne extindem. Am avut un proces de adaptare greu, dar acum am reușit. Am câștigat respect față de România și un partener cu care să putem continua”.

Evenimentul a fost esențial pentru a aborda provocările principale cu care se confruntă femeile ucrainene în România, cum ar fi: obținerea permiselor de ședere și a cetățeniei; căutarea locurilor de muncă și a oportunităților de angajare; asigurarea educației pentru copiii lor. 

Prin crearea unui mediu de susținere, acest eveniment a împuternicit participantele cu cunoștințe, resurse și cu un sentiment de apartenență la o comunitate care le sprijină și face toate demersurile posibile pentru incluziune și integrare.

Le suntem recunoscători femeilor care ne-au invitat să le cunoaștem micile afaceri și talente prin intermediul market place-ului în care au avut ocazia să-și prezinte activitatea. „Nu contează ce vindem”, a spus o participantă care lucrează de doi ani în România. „Important este să transmitem dragoste”. „Ne ține în loc doar teama. Sunt recunoscătoare pentru această călătorie de dezvoltare personală. Am înțeles că misiunea noastră este să atragem oameni buni, pentru că și noi suntem oameni buni”.

Yana și Tetiana Urizchenko au expus picturi, bijuterii și căni lucrate manual.
Anna Panchenko ne-a încântat cu turtă dulce potrivită pentru orice ocazie specială.
Elvira Maiorchikova a expus picturi în acuarelă și cărți poștale ideale pentru o pată de culoare și unicitate în orice interior. 
Maria Piriieva a prezentat coliere, brățări, lanțuri pentru ochelari și cercei din pietre naturale și perle.
Nataliia Solovei ne-a invitat să-i cunoaștem produsele cosmetice și produsele de curățenie lucrate cu multă grijă pentru mediul înconjurător. 

A urmat o discuție moderată de Valentina Băințan și Mihai Rădulescu, jurnaliști TVR, alături de Olena Boichuk, fondatoarea comunității de business pentru femei din Ucraina- Kolejanki Club,  Angelica Stus, voluntară în domeniul educațional, autoarea a mai multe manuale de limba română și sprijin pentru integrarea copiilor ucraineni în sistemul educațional românesc,  Yana Makhonia – CEO Duso Cosmetic (Ukraine), CEO Proxy Beauty SRL (România).  Olena Ilienco, artistă, Daniela Boșca, director executiv FONPC,  Valentyna Didenko, fondatoarea MorPost Company, specializată în servicii de consultanță pentru certificarea în domeniul navigației,  Larisa Gojnete, consilier Ministerul Educației, Liudmyla Dmytrenko, reprezentanta mamelor care muncesc în România și proprietara clinicii „Healthy Skin Lab”, Polina Tsymbal – Membră a Asociației Profesorilor Ucraineni din România și coordonatoarea hub-ului educațional UA Edu Hub School 95, Oana Drăgulinescu, coordonatoarea departamentului de comunicare al Fundației SERA România,  Victoria Naumcheva, fondatoarea companiei de logistică „FRLG FREIGHT” și Corina Andrei, coordonator monitorizare și evaluare FONPC. 

Este important să împuternicim femeile, astfel încât să facă față schimbărilor din viața lor, provocările din viața de zi cu zi și să le sprijinim pentru a deveni o comunitate puternică și prosperă”, a spus jurnalista Valentina Băințan.  „Mă simt onorat să fiu azi alături de câteva dintre femeile din Ucraina care au reușit să găsească puterea de a-și construi o viață în România și pe colegele lor din România care le-au fost și le sunt alături”, a spus și jurnalistul Mihai Rădulescu.

Forumul Femeilor din Ucraina este parte din proiectul Help to Help Ukraine implementat de FONPC (Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil) – realizat cu sprijinul CARE – confederație globală care luptă de peste 75 de ani împotriva sărăciei și injustiției sociale, prin programul coordonat și implementat la nivel național de Fundația SERA România (organizație neguvernamentală, non-profit, privată, care activează de 26 de ani în domeniul protecției copilului și al promovării drepturilor copiilor din România) cu sprijinul FONPC.